Bolojan: „Tratăm Centrul ca un mall”

Reactualizat la:
122Comentarii
Bolojan: „Tratăm Centrul ca un mall”
După Piaţa Ferdinand, urmează pietonalizarea străzilor Aurel Lazăr, Libertăţii şi Pictor Nicolae Grigorescu.

„Am luat decizia să închidem circulaţia auto în Piaţa Unirii, din 24 iunie. De sâmbătă dimineaţa şi până duminică seara circulaţia auto va fi închisă, în aşa fel încât ea să devină treptat un loc de întâlnire, un loc în care să poţi circula fără nicio problemă dintr-o parte în alta. Într-o primă etapă, doar autobuzele OTL vor putea să mai circule. În etapa a II-a urmărim închiderea totală a circulaţiei în zona centrală”, a anunţat ieri primarul Ilie Bolojan. Măsura face parte dintr-un pachet menit să crească prezenţa populaţiei pedestre în Centru.

Pietonale

Anul viitor, cu terminarea parcării, Bolojan susține că se va închide şi tranzitarea Centrului pe strada Independenţei. Următoarea etapă, după ce se va termina Podul Centenarului, e închiderea circulaţiei pe Podul Sf. Ladislau la sfârşit de săptămână. Lucrările de reamenajare a Pieţei Ferdinand ar urma să înceapă anul viitor, iar în această toamnă ar trebui să fie gata documentaţia tehnică a lucrării.

„Am semnat contractul pentru studiul de fezabilitate pentru strada pietonală Aurel Lazăr. În toamnă va fi gata, astfel încât în primăvară să poată începe lucrările. Am luat o decizie să extindem spaţiile pietonale pe străzile de pe malul drept al Crişului Repede, pentru a asigura continuitatea circulaţiei pietonale şi pe biciclete. Strada Libertăţii o vom transforma în stradă pietonală, de la capătul Parcului Libertăţii şi inclusiv strada Pictor Nicolae Grigorescu, care face legătura cu strada Republicii pietonală”, anunţă Bolojan.

Mesajul său pentru proprietarii de maşini: „Se pot parca în alte spaţii rămase pe asfalt sau în parcările etajate, aflate pe o rază de 500 de metri. Nu trebuie să se ia în calcul faptul că o maşină trebuie să stea în faţa apartamentului proprietarului”.

19047397_1723905824289505_1080941186_o

Curăţenie în Pasaj

Cu lucrarea din Pasajul Vulturul Negru pe final – ar trebui terminată la finalul acestei luni – Primăria a început negocieri cu cârciumarii din zonă să îşi înlocuiască feroneria şi să participe cu bani la curăţarea pasajului. „Vom spăla în fiecare dimineață din jurul weekendului, 4 zile pe săptămână, pe cheltuiala lor. În rest, va face Primăria curăţenie”, anunţă primarul.

Ca la mall

Bolojan a mai spus că „în această toamnă vom termina partea de proiect tehnic şi vom demara licitaţia pentru reabilitarea clădirii Primăriei și pentru transformarea acestui etaj într-o zonă de muzeu”. Proiectul se referă la reamenajarea sălii mari ca amfiteatru, aşa cum era la începuturi, la refacerea sălii mici şi la reabilitarea încăperii de lângă sala mare, unde lucrează acum consilierii primarului. Ideea a fost pusă deja în practică de municipalităţile din Kosice şi Cluj.

„Vrem să tratăm Centrul ca un mall. E anormal să ai multe spaţii goale în Centru! Ne gândim să penalizăm proprietarii de spaţii nefolosite cu 50% în plus la impozit”, spune edilul. În plus, urmează şi introducerea unui orar obligatoriu care să ţină spaţiile comerciale deschise. „Cei care nu se pretează la un orar obligatoriu, în câţiva ani să plece”, spune primarul. Băncile, de exemplu, sunt ţinta acestei politici. „Să nu se lăbărţeze pe suprafeţe mari în Piaţa Unirii”, e avertismentul lui Bolojan. Acum, în Piaţa Unirii, cele mai vaste spaţii le ocupă Banca Raiffeisen, chiriaşa Primăriei, şi Banca Transilvania, la intrarea pe Alecsandri. În opinia primarului, acestea ar trebui să se limiteze la căi de acces mai modeste şi să facă loc activităţilor cu rulaj mare în weekend.



122Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor