Brutarii, amendaţi cu peste 176.000 de lei

De Dan Birta
Brutarii şi comercianţii de pâine, verificaţi de Protecţia Consumatorilor
Brutarii şi comercianţii de pâine, verificaţi de Protecţia Consumatorilor
Din cei 52 de operatori economici verificaţi, 47 au fost depistaţi cu abateri de către Protecţia Consumatorilor.


Încă există probleme mari în domeniul producerii şi comercializării produselor de panificaţie. Acest lucru a fost constatat de comisarii Protecţiei Consumatorilor Bihor. În luna octombrie, comisarii CJPC Bihor au continuat acţiunile de control în cadrul tematicii permanente de control în conformitate cu Protocolul de colaborare pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul depozitării şi comercializării produselor cerealiere şi a produselor de panificaţie.

„Controlul s-a desfăşurat la 52 de operatori economici, producători, distribuitori şi comercianţi en detail, care îşi desfăşoară activitatea atât în reşedinţa de judeţ cât şi în mediul rural, fiind constatate abateri la 47 dintre aceştia”, ne-a informat Giani Bura, inspectorul şef adjunct al CJPC Bihor.

Abateri

În timpul acţiunii tematice au fost constatate mai multe abateri. Unii operatori economici utilizau pentru cântărirea produselor în magazinul propriu de comercializare mijloace de măsurare având verificarea metrologică mai veche de un an. Au fost depistaţi operatori economici care nu aveau inscripţionate mijloacele de transport utilizate cu denumirea produselor transportate – în acest caz pâine şi produse de panificaţie. Neafişarea denumirii furnizorului de pâine, a denumirii produsului, sortimentul şi preţul raportat la unitatea de măsură a fost altă abatere constatată de Protecţia Consumatorilor. Alte deficienţe se referă la lipsa etichetelor cu elemente de identificare şi caracterizare pentru produsele comercializate vrac, precum şi la etichetarea incompletă conform cerinţelor legislaţiei în vigoare.

„În timpul acţiunii tematice de control au fost verificate 1.616 kg pâine, produse de panificaţie şi de patiserie, din care au prezentat deficienţe 1.396 kg, în valoare de 5.305 lei. Au fost întocmite 47 de procese verbale de constatare a contravenţiei, prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 176.500 lei”, a precizat Giani Bura.

Sfaturi pentru consumatori

CJPC Bihor face o serie de recomandări consumatorilor la achiziţionarea produselor de panificaţie şi patiserie. Produsele care prezintă modificări ale culorii, consistenţei, gustului, mirosului sau care prezintă semne de infestare cu paraziţi trebuie refuzate. O atenţie deosebită trebuie acordată aspectului pâinii. Aceasta nu trebuie să fie arsă, insuficient coaptă, deformată sau, şi mai grav, să prezinte urme ale contactului cu rozătoare şi urme de mucegai. „Nu acceptaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită. După caz, solicitaţi vânzătorului informaţii referitoare la ingredientele componente (gluten, diverse seminţe, alune/nuci, ouă, lapte, etc.) pentru evitarea provocării alergiilor”, îi sfătuieşte comisarul şef adjunct al CJPC Bihor pe consumatori. Produsele de panificaţie şi patiserie trebuie cumpărate din locuri autorizate, care asigură condiţii corespunzătoare de transport, depozitare şi comercializare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !