Ca pe vremea bunicilor! Tradiţii pentru orăşeni la Festivalul D’ale porcului

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
22Comentarii
Ca pe vremea bunicilor! Tradiţii pentru orăşeni la Festivalul D’ale porcului
22 de echipe ale comunelor din Bihor, două echipe din Ungaria şi o echipă din Oradea vor participă la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului-concurs „D’ale porcului”.

Evenimentul are loc pe 17 februarie, în parcarea Era Park.

„La Crăciun, când tăia tata porcul şi-l pârlea, şi-l opărea, şi-l învelea iute cu paie, de-l înnăduşa, ca să se poată rade mai frumos, eu încălecam pe porc deasupra paielor şi făceam un chef de mii de lei”. Aşa era în copilăria lui Creangă, de Ignat. Această atmosferă vor să o reînvie organizatorii Festivalului „D’ale porcului”, în beneficiul copiilor care sunt rupţi de tradiţii. Toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări pentru toată lumea! Proaspete şi calde, stropite cu pălincă şi vin fiert, lângă highezi şi dansuri din Bihor. Cârnaţii vor fi făcuţi după reţete româneşti, ungureşti şi slovace. Pentru toate gusturile. Totul ca pe vremea bunicilor noştri! Aceasta e oferta organizatorilor pentru orădeni.

Primăriile din Sînmartin, Oşorhei, Pomezeu, Căbeşti, Cherechiu, Mădăras, Tileagd, Abrămuţ, Valea lui Mihai, Boianu Mare, Tarcea, Girişu de Criş, Dobreşti, Sântandrei, Nojorid, Borş, Răbăgani, Avram Iancu, Săcueni, Toboliu, Drăgăneşti, Şinteu, respectiv două primării din Biharuga şi Korosnagyharsany – înfrăţite cu Girişu de Criş şi Toboliu, şi – în premieră – o echipă a Ocolului Silvic Sfânta Maria Oradea, intră anul acesta în concurs. Organizatorii tradiţionali ai evenimentului sunt Consiliul Judeţean Bihor – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene şi Asociaţia Culturală D’Art.

Ediţia din acest an are loc sub semnul câtorva premiere. Una dintre acestea e modalitatea nouă de premiere: juriul va stabili şi va recompensa separat cele mai pricepute comune în realizarea fiecărui produs din carne de porc şi a pălincii, la final urmând să fie stabilită şi comuna câştigătoare a Marelui Trofeu. În acest an, accesul vizitatorilor în zona de concurs se va face doar pe bază de tichete.

Povestea porcului

Trofeul festivalului-concurs „D’ale porcului” este un porc sculptat în lemn, creaţie originală, din anul 2014, a artistului popular Radu Lazăr, originar din comuna Dobreşti. Trofeul este transmisibil, el fiind păstrat, timp de câte un an, de către echipele câştigătoare ale marelui premiu al festivalului. Numele câştigătorilor rămâne inscripţionat pe soclu. „Naşul” evenimentului şi răspunzător cu buna dispoziţie a participanţilor şi vizitatorilor este celebrul actor, rapsod şi om de televiziune Alexandru Pop, cunoscut ca „Văru’ Săndel”. În fiecare an, pe scena festivalului urcă zeci de ansambluri de dansatori şi solişti vocali amatori din Bihor, precum şi invitaţi speciali.

Programul festivalului

08:00-08:30 Degustare pălincă (concurs)
08:30-16:00 Prelucrare porc
10:00-10:30 Deschidere festivă
10:30-11:30 Pârjolire tradiţională porc (prezentare)
10.30-11.30 Degustare toroş (concurs)
11.30-12.30 Degustare cârnaţi şi caltaboş (concurs)
12:30-13:30 Degustare preparate locale speciale (concurs)
13:30-14:30 Recital „Văru’ Săndel”
10:00-16:00 Spectacol folcloric
Festivitate de premiere

 



22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor