Calificați la etapa națională a Olimpiadei de Istorie

Calificați la etapa națională a Olimpiadei de Istorie
Etapa județeană a Olimpiadei de Istorie s-a desfășurat sâmbăta trecută, gazdă fiind Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea.

Cei mai talentați – și mai pasionați, în același timp – elevi bihoreni în ale Istoriei și-au măsurat cu acest prilej cunoștințele, urmând ca cei mai buni să se califice la faza superioară – cea națională. Subiectele nu au fost deloc ușoare (acestea fiind realizate de către Serviciul Național de Evaluare și Examinare din cadrul Ministerului Educației Naționale din Capitală), probabil și pentru că ne aflăm într-un atât de special An al Centenarului Marii Unirii. Și tocmai de aceea faza națională se va desfășura, în perioada 2-6 aprilie, la Alba Iulia – numită simbolic „Meca românismului”.

Județul Bihor va fi reprezentat la „Naționala” de Istorie de cinci elevi. Doi dintre aceștia sunt de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea: este vorba despre Sebastian Sava (clasa a VIII-a, pregătit de prof. Ramona Iștoc), respectiv Ionuț Iancu (clasa a IX-a, coordonat de prof. Florin Iștoc). Ceilalți elevi participanți sunt Ioana Morar (clasa a X-a, de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita, mentorată de prof. Florica Sărac), Patrick Joshua Biro (clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea), aflat la a doua participare consecutivă la acest nivel al competiției și de a cărui pregătire s-a ocupat și se ocupă continuare subsemnatul – autor al acestor rânduri) și Larisa Dămean (din clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea, elevă coordonată de prof. Livia Ghiurcuța).

Trebuie spus că toți acești elevi sunt niște copii deosebiți – ei fiind deschiși spre un consistent efort suplimentar – doarece pregătirea și munca depusă pentru aceste olimpiade diferă față de cea obișnuită, de la clasă (sunt și alți elevi care sunt foarte buni, dar care dau dovadă de autosuficiență și nu acceptă să lucreze suplimentar pentru aceste concursuri – unde, din punct de vedere intelectual și al competențelor, cu siguranță ar face față și ei). Tocmai de aceea, la o disciplină cum e Istoria (și în general științele socio-umane) este evident că trebuie să ai o aplecare spre lectură, spre cunoaștere, spre descoperire continuă, să fii informat, să citești – ceea ce acești copii o fac din plin.
Felicitări și mult succes participanților la Alba Iulia!

Daniel Topală0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !