Cantus Mundi – nicio școală fără cor

De Alexandru Guiaș
Cantus Mundi – nicio școală fără cor
© Foto: Andreea Prisăcariu
O echipă de formatori Cantus Mundi va susține în Oradea primul modul dintr-o sesiune workshop-uri de dirijat coral.

Evenimentul va avea loc timp de trei zile, în perioada 17-19 februarie. Workshop-ul va fi prezentat de Anna Ungureanu (dirijor principal al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”), Teodora Jaworski și Silvia Maxim (membre ale celebrului ansamblu coral), și de Crina Țurcanu (consilier artistic al Programului Național Cantus Mundi). Workshop-ul este gratuit și se desfășoară în Sala de Festivități a Liceului de Arte din Oradea. Simultan cu evenimentul de la Oradea are loc și workshop-ul de la Sibiu.

Cursul oferă tuturor participanților noțiunile de bază pentru dirijat coral și cunoștințele pentru înființarea și coordonarea unui cor. De la informații despre anatomia umană, aparatul fonator, exerciții tehnice, vocalize, până la teorie muzicală, practică dirijorală, noțiuni care țin de interpretare, stil muzical și psihologia copilului. Sesiunile de formare oferite de echipele Cantus Mundi pun bazele unei adevărate revoluții muzicale în domeniul cântului coral – toate acestea la inițiativa dirijorului Ion Marin. La finalul workshop-ului fiecare participant primește o diplomă.

Sesiuni de formare similare vor fi disponibile și celor din Sfântu Gheorghe și Timișoara (3-4 martie), Cluj-Napoca și Focșani (10-11 martie), Constanța și Râmnicu Sărat (17-18 martie), Baia Mare și Drobeta Turnu Severin (24-25 martie) și Arad (5-6 mai).

Coruri în fiecare școală

Cursurile nu se încheie cu aceste workshop-uri, interacțiunea continuă pe platforma Cantus Mundi, care poate fi accesată la www.cantusmundi.com. Cei înscriși aici beneficiază de o bază extinsă de partituri on-line, precum și de facilități disponibile exclusiv dirijorilor de cor.

Inițiat în 2011, de dirijorul Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul Național „Cantus Mundi” a fost instituționalizat prin HG nr. 821/2014, devenind astfel, de la o simplă idee, o Direcție a instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii: Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”.

Cantus Mundi pune pe hartă talentul, educația și dezvoltarea culturală a tinerilor din România. În 7 ani, 4.100 de dirijori și 250.000 de coriști din toate județe țării vor face parte din Programul Național „Cantus Mundi”. La 100 de ani de la Marea Unire, Programul Național „Cantus Mundi”, desfășurat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, își propune să existe coruri în fiecare școală din România.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !