Caravana banilor europeni: ghidurile de finanţare lansate de POR

Reactualizat la:
2Comentarii
Prezidiul haltei bihorene a caravanei POR
Prezidiul haltei bihorene a caravanei POR
Experţi în proiecte europene, trimişi ai organizaţiilor nonguvernamentale, ai administraţiilor publice sau ai consultanţilor au umplut, marți, sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, unde a avut loc descinderea orădeană din caravana Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

ADR NV e organism intermediar pentru POR 2014-2020 şi, în această calitate organizează şase evenimente judeţene prilejuite de lansarea a patru ghiduri de finanţare destinate drumurilor judeţene, eficienţei energetice pentru clădiri rezidenţiale, patrimoniu cultural, revitalizarea oraşelor şi infrastructură de turism. „Cele cinci priorităţi de finanţare lansate în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 pot atrage în regiunea noastră 214,05 milioane Euro”, transmite conducerea ADR NV.

„Îmi doresc ca Bihorul să fie fruntaş şi în acest exerciţiu financiar”, a spus, în deschiderea şedinţei, Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean.

Sanda Catană, director executiv în ADR NV a precizat că regiunea noastră are o alocare pe POR de 858 milioane de euro. „E o mare provocare având în vedere că suntem cu o întârziere de doi ani”, a arătat aceasta.

Drumuri judeţene

Autorităţile locale au fost informate că sunt disponibili 113,89 milioane euro pentru finanţarea traseului regional de drumuri judeţene Transilvania Nord, proiect în parteneriat între cele şase consilii judeţene ale regiunii.

Valorea eligibilă a proiectelor poate fi între 1.000.000 Euro şi 50.000.000 Euro, cu exceptia proiectelor care se realizează în parteneriat, caz în care valoarea maximă eligibilă este de 69.500.000 Euro. Beneficiarii vor asigura din bugetele proprii o cofinanţare de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile. Se pot depune proiecte în intervalul 16.05.2016- 16.11.2016.

Eficienţa energetică

Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor e o altă prioritate POR, proiectele se depun între 16.05.2016 – 16.11.2016. Valoarea totală eligibilă a unei cereri de finanţare poate fi între 100 000 – 5 milioane euro, iar beneficiarii sunt UAT din mediul urban. Alocarea regională este de 52,20 milioane Euro.

sala ADR NV

Experta pe axă a spus că, pentru intarea în program, e necesar acordul a 2/3 din fiecare asociaţie de proprietari. Axa finanţează izolaţii termice şi hidroizolări de blocuri, reabilitarea instalaţiilor interioare de căldură, înlocuirea corpurilor de iluminat, implementarea sistemelor de management al funcţionării consumurilor energetice, înlocuirea lifturilor şi a circuitelor electrice în părţile comune, lucrari de reparaţii la faţade , precum şi realizarea de strategii pentru eficienţă energetică. Ratele de co-finanţare aplicabile pentru cheltuielile eligibile sunt 60% finanţare prin POR, 40% – UAT şi Asociaţia de proprietari.

Patrimoniu

Axa 5 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural se adresează administraţiilor publice, unităţilor de cult, ONG-urilor sau parteneriatelor între aceste entităţi, iar finanţarea va fi acordată pentru restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea monumentelor istorice, marketing şi promovare turistică a obiectivului restaurat, precum şi pentru digitizarea obiectivului restaurat în cadrul proiectului.

Proiectele se vor depune între 25.05.2016 – 25.11.2016, iar cofinanţarea din partea solicitantului este de minim 2%. Valoarea maximă pe proiectului e de 5 milioane euro, pentru obiectivele din lista UNESCO, valoarea maximă a proiectului e de 10 milioane euro. În ceea ce priveşte valoarea minimă a proiectului, acesta este de 100.000 euro, indiferent de clasificarea monumentului istoric. Alocarea regională este de 35,07 milioane euro.

Revitalizare urbană

Acţiunile destinate îmbunătăţirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industriale dezafectate e o altă axă pe care se alocă bani. Cofinanţarea e de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile, iar valoarea totală a investiţiei este între 100.000 – 5.000.000 euro;

Beneficiarii pot fi oraşele cu excepţia municipiilor reşedinţă de judeţ sau parteneriate. Depunerea de proiecte poate avea loc între 25.05.2016 şi 25.11.2016, iar alocarea pentru Nord-Vest este de 12,89 milioane Euro.

Forţa de muncă

Sprijinirea creşterii ocupării forței de muncă are o alocare regională de 13,95 milioane Euro. Se finanţează proiecte pe infrastructura de turism balnear, amenajarea obiectivelor turistice naturale de utilitate publică precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe de utilitate publică, dezvoltarea de infrastructuri publice la scară mică pentru valorificarea atracţiilor turistice, crearea şi extinderea infrastructurii de agrement, inclusiv a utilităţilor aferente activităţi de marketing şi promovare turistică ale obiectivului finanţat.

Valoarea minimă totală pe proiect e de 100.000 euro, iar cea maximă nu va depăşi 5.000.000 euro. Cofinanţarea este de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile. Proiectele se vor depune între 01.06.2016 şi 02.12.2016.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor