Cariera militară, o variantă de luat în seamă

De Dan Birta
Cariera militară, o variantă de luat în seamă
Instituţiile militare de învăţământ vin în întâmpinarea elevilor cu o ofertă serioasă de studii.

Mulţi dintre tinerii care termină o facultate în ziua de azi, se trezesc, la terminarea acesteia, că pot să o înrămeze, negăsindu-şi un loc de muncă. Acest lucru nu se întâmplă cu absolvenţii instituţiiilor de învăţământ din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MAPN).

Reprezentanţii MAPN au venit, joi, 24 octombrie, în întâmpinarea tinerilor de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, prezentându-le oferta de învăţământ a instituţiilor militare.

„În perioada 16 – 26 octombrie se desfăşoară, pe plan naţional, evenimentul «Ziua armatei române în şcoli». Cu această ocazie se prezintă aspecte din viaţa militară, instituţiile militare de învăţământ, precum şi evocări privind ziua de 25 octombrie”, ne-a declarat lt. colonel Eugen Chifor, şeful Biroului Informare – Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Bihor.

Din staff-ul militarilor, pe lângă ofiţeri şi subofiţeri, au făcut parte şi elevi şi studenţi ai instituţiilor militare.

Colegiul Mihai Eminescu nu a fost ales întâmplător de către militari. „Am ales Colegiul Naţional Mihai Eminescu datorită prestigiului său, dar şi datorită faptului că din acest colegiu provin mulţi candidaţi care au optat pentru instituţiile de învăţământ superior din cadrul MAPN. Ultimii şefi de promoţie ai Academiei Tehnice Militare au fost absolvenţi ai acestui colegiu”, conchide lt. Colonel Eugen Chifor.

Exemple concrete

După prezentarea instituţiilor de învăţământ militare au luat cuvântul studenţi şi elevi ai acestor şcoli. Studentul caporal la Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Adrian Pal, a vorbit despre ceea ce l-a determinat să aleagă cariera militară. „De mic copil mi-a plăcut armata şi ordinea. Am ales această şcoală pentru siguranţa unui loc de muncă după absolvire, pentru un salariu decent şi pentru senzaţiile şi trăirile pe care nu le întâlneşti în altă parte”, a precizat studentul militar. Acesta a mai amintit despre viaţa din cadrul şcolii, despre pregătirea militară şi despre cum îşi pot petrece studenţii militari timpul liber. Studentul a încheiat cuvântarea sa îndemnându-i pe elevi să aleagă să facă ceea ce le place, dar să facă bine ceea ce fac.

Instituţiile militare nu sunt doar pentru bărbaţi. Drept dovadă este şi sublocontentul Ioana Ştefănescu, absolventă de colegiu militar şi a Academiei Forţelor Terestre, care a împărtăşit din experienţa ei din şcolile militare elevilor. „Au fost cei mai frumoşi patru ani din viaţa mea, chiar dacă a fost greu. Dacă vă place ordinea şi disciplina sunt sigură că veţi reuşi”, este de părere Ioana Ştefănescu.

În încheierea evenimentului a vorbit generalul de brigadă dr. Vasile Creţ. Acesta a susţinut în faţa audienţei o adevărată lecţie de istorie în care a evocat faptele de eroism ale armatei române, altfel de cum au fost învăţate de unii dintre noi în istoria predată în şcoli.

Astfel de întâlniri între reprezentanţii MAPN şi alevi au mai avut loc joi la Liceul „Onisifor Ghibu” şi la Şcoala generală „Dacia”.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !