Carne şi legume-fructe româneşti, minim 51% pe rafturi

De Dan Birta
Mai multe legume-fructe şi carne româneşti pe rafturile marilor magazine FOTO: JB
Mai multe legume-fructe şi carne româneşti pe rafturile marilor magazine FOTO: JB
Marile magazine vor fi obligate să vândă carne, fructe şi legume în proporţie de minimum 51% din producţia românească.

Senatul a adoptat marţi o propunere legislativă în acest sens care are ca scop asigurarea accesului facil al producătorilor naţionali pe piaţa de desfacere reprezentată de comercianţii cash&carry.

Potrivit raportului Comisiei Economice din Senat: „Persoanele juridice autorizate să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca pentru carne, legume şi fructe să achiziţioneze aceste produse, în proporţie de cel puţin 51%, corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanţul alimentar scurt aşa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene”. În lunile de iarnă (decembrie-februarie), în magazinele menţionate, legumele şi fructele din import vor reprezenta maxim 70% din ofertă, pe fiecare categorie. Nerespectarea acestor prevederi va fi sancţionată cu amenda de la 25.000 lei la 50.000 lei, în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurenţei.

Lanţul alimentar scurt reprezintă, potrivit raportului Comisiei economice, „un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică locală, precum şi relaţii geografice şi sociale strânse între producători şi consumatori”. Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care are rol decizional. Măsurile vor intra în vigoare după şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !