Carnetele de rentier, la vizat

De Simona Albinaru
Carnetele de rentier, la vizat
În perioada 1 martie – 31 august, rentierii bihoreni se pot prezenta la Centrul judeţean ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bihor (APIA) pentru vizarea carnetelor de rentier agricol, vizare necesară acordării rentei viagere agricole aferente anului 2012.

Pentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar, curator ori tutore, în baza unei procuri autentice. Rentierul agricol trebuie să prezinte carnetul de rentier agricol, contractul de arendare, actul de identitate în original, – document coordonate bancare (opţional) şi decizia de la comisia de expertiză medicală actualizată, pentru gradele de invaliditate I şi II (dacă decizia nu prevede că dosarul este nerevizuibil), în original şi în copie.

Reglementări

Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul respectiv poate fi încasată de moştenitorii săi, doar dacă, în perioada de vizare, moştenitorii vor depune la APIA carnetul de rentier al defunctului, certificatul de deces (original şi copie), actul de succesiune (certificat de moştenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune investită cu formula ,,definitivă şi irevocabilă”, certificat de calitate de moştenitor) (original şi copie), B.I/C.I. a moştenitorului (original şi copie), împuternicire/declaraţie notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului (original).

În cazul în care beneficiarii rentei agricole deţin documente care fac obiectul acordării rentei viagerea agricole, prin care se modifică suprafeţele arendate, înstrăinate, dobândite în cursul anului 2012, trebuie să depună o cerere de reanalizare a dosarului, precum şi prezentarea documentelor doveditoare, în original, care vor sta la baza calculării/recalculării rentei viagere agricole pentru anul 2012. Dacă s-a depus cerere de reanalizare a dosarului de rentă viageră agricolă, vizarea este posibilă numai după reanalizarea dosarului şi operarea datelor în sistemul electronic.

„Rentierii agricoli care au vizat carnetele la APIA Bihor în 2012 şi doresc vizarea carnetelor şi anul acesta se pot prezenta la Sediul APIA Centrul Judeţean Bihor, Oradea, str. Matei Corvin nr. 1, la data înscrisă pe invitaţia primită de la noi. În cazul în care nu se pot prezenta, din motive bine întemeiate, la data la care au fost programaţi, aceştia au posibilitatea de a viza carnetele de rentieri până în data de 31 august inclusiv, cu menţiunea că se va acorda prioritate celor programaţi în ziua respectivă. Plata rentei agricole se va face după data de 31 august 2013 într-o ordine aleatorie, fără a se ţine cont de data vizării carnetelor de rentieri,”, a precizat directorul APIA Bihor Florian Pavel.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !