Casa Olarului, design spectaculos

De Veronica Bursaşiu
Casa Olarului, design spectaculos
© Foto: I.H.
Imediat după ce CJ Bihor şi-a votat proiectul aleşii din Vadu Crişului au mai făcut un pas în finanţarea Casei Olarului. Hotărârea CJ era importantă, instituţia fiind parteneră în proiect.

Consiliul Local Vadu Crişului a aprobat, joi seara, bugetul proiectului RO-HU și a cheltuielilor legate de proiect, în condiții de supracontractare.

Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de viceprimarul Ioan Hasas care a anunţat că prin Programul Interreg V-A România – Ungaria s-a dat publicităţii lista primelor 19 proiecte selectate în vederea contractării și supracontractării. În urma primului apel deschis sunt aplicații în valoare totală de peste 22 de milioane de EURO , bani din FEDR.

Primul Apel deschis a fost lansa,t în data de 29.12.2016, pentru: investiții în sectorul apelor,a patrimoniului natural și cultural, precum și pentru managementul dezastrelor și a fost închis la data de 30.06.2017.

casa-olarului-vadu-crisului-1

Cererile de finanțare depuse au fost evaluate în conformitate cu metodologia de evaluare și selecție aprobată, iar lista proiectelor selectate spre finanțare sau în vederea supra-contractării a fost aprobată de către Comitetul de Monitorizare (CM), în luna decembrie 2017, la Szeged, în Ungaria.

„Pe lista proiectelor selectate în cederea supracontractării este şi proiectul”Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare” PRONATURE depus pe axa Pi 6/c – patrimoniu natural și cultural.Ținând cont de faptul că, Vadu Crișului se află în proiect în parteneriat cu CJ Bihor, cu Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor şi cu Primăria Körösszegapát pentru conservarea și promovarea patrimoniului cultural și natural, proiect care a fost aprobat la finanțare în condiții de supracontractare, s-a impus adoptarea unei hotărâri de Consiliu Local privind modificarea Hotărârii Consiliului Local nr.53 din 29.06.2017 pentru aprobarea bugetului proiectului și a cheltuielilor legate de proiect, în condiții de supracontractare”, a explicat initiatorul.

Valoarea totală a proiectului este de 2 500 000 Euro din care valoarea totală eligibilă pentru Comuna Vadu Crișului este de 389.237 Euro, contribuţia Comunei Vadu Crișului la valoarea cheltuielilor eligibile este de 7788,63 Euro (inclusiv TVA), reprezentând 2% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, la care se adaugă 19630,61 euro, care reprezintă valoarea sumelor aprobate de finanțator în condiții de supracontractare.

„Primăria Vadu Crișului va înființa un Centru de promovare al tradițiilor – Casa Olarului. O cladire simplă dar spectaculoasă în interior, atelierul situat pe centru, se va poate deschide spre exterior cu uşi culisante, deasupra va fi o sală de expoziţie cu un panou de geam la pardoseală ca sa se vadă în atelier iar deasupra va un luminator.Vor fi amplasate 4 bucăţi roata olarului, inclusiv un cuptor electric, astfel încât vizitatorul va avea ocazia să treaca prin toate fazele de pregătire a lutului, formarea vasului şi chiar să duca piesa arsă acasă”, explică Ioan Hasas.

Partenerul- Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor(104.500 Euro) şi-a asumat organizarea unei tabere junior ranger, şi realizarea unui film educațional despre sit care fi va proiectat în școlile din sit, va organiza ateliere de fotografie în natură cu copii și apoi o expoziție fotografică itinerantă în comunitățile din sit, va implementa un sistem de monitorizare cantitativă și calitativă a fenomenului turistic în Pădurea Craiului și va realiza un plan de management al vizitatorilor în Pădurea Craiului.

Liderul de proiect Consiliul Judetean Bihor(1.237.140 Euro) va reabilita Cabana Vadu Crişului (fațadă, interior, acoperiș) și compartimentată astfel încât să fie create toate spațiile necesare unui centru multifuncțional de protecție a naturii. Cabana va fi dotată cu mobilier si echipamente specifice unui centru de protecție a naturii și va fi dotată cu panouri solare.

casa-olarului-vadu-crisului-2

Partenerul maghiar Primăria comunei Körösszegapáti(769.123 Euro) va realiza un Centru de informare și management al vizitatorilor pentru situl Natura 2000 Berekböszörmény–Körmösdpusztai legelők şi vor amenaja un drum de acces în sit şi un traseu tematic.

Proiectul va avea și o componentă de promovare și educație ecologică, ce urmează a fi realizată prin organizarea unei activități de promovare a valorilor naturale și a tradițiilor, de pe ambele părți ale frontierei româno-maghiare. Proiectul de hotarare a fost votat în unanimitate de catre cei 12 consilieri prezenţi.

casa-olarului-vadu-crisului-40Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !