Casa Poynar, în reabilitare

De Cristina Ghilea
Casa Poynar, faţada spre Corso şi Piaţa Ferdinand
Casa Poynar, faţada spre Corso şi Piaţa Ferdinand
Primăria acordă un grant de 20% din costul lucrării şi creditează proprietarii fără dobândă, pe cinci ani, cu restul de 80%.

Un al doilea pachet financiar de sprijin pentru reabilitarea faţadei unui imobil din Centrul Istoric a fost acordat de Primărie proprietarilor de spaţii din Casa Poynar. Imobilul situat în strada Nicolae Grigorescu nr. 6 afişează un larg tronson de faţadă, ambalat în plasă de protecţie, spre Piaţa Ferdinand. Proiectul tehnic al lucrării a fost deja finalizat de către Fundaţia de Protejare a Monumentelor Bihor.

Costul lucrărilor, estimat la 441.239 lei fără TVA, va fi suportat în proporţie de 20% de Primărie. Pentru diferenţa de 80%, rezidenţii semnează un contract de finanţare cu Primăria: executivul plăteşte lucrarea şi recuperează banii de la oameni şi firme în termen de cinci ani, în rate lunare egale, fără dobândă, doar actualizate cu inflaţia. Suma acoperă schimbarea învelişului de ţiglă, reabilitarea faţadelor, a calcanelor, a casei scărilor, a tâmplăriei exterioare.

Al doilea credit

„Este al doilea astfel de sprijin financiar pe care-l oferim în Centrul Istoric, primul a fost pentru reabilitarea Casei Kovats din Piaţa Unirii nr. 5. Legea permite acordarea de ajutoare financiare pentru clădirile clasificate ca monument şi aceasta este formula care se aplică la Oradea, stabilită prin hotărâre de Consiliu Local”, ne-a spus arhitectul şef Adriana Lipoveanu.

Contractul de creditare cu cota ce revine fiecărui locatar se va semna după semnarea contractului de execuţie lucrări.

Arhitectul şef zice că a angajat discuţii pentru reabilitarea faţadelor şi cu proprietarii de locuinţe şi spaţii din palatele Stern, Apollo şi Moskowits Miksa, toate situate pe Corso.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !