CASS anulat din oficiu pentru mii de români

De Dan Birta
CASS anulat din oficiu pentru mii de români
CASS se anulează pentru perioada 1 ianuarie 2012 – pe 31 ianuarie 2015 pentru şapte categorii de contribuabili.

Şapte categorii de contribuabili vor beneficia de anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată începând cu anul 2012 şi până în prezent, potrivit unei legi publicate marţi în Monitorul Oficial. Cei care au plătit deja contribuţia la Fisc vor putea solicita restituirea ei şi îşi vor primi banii înapoi, dacă nu au alte datorii către bugetul de stat.

Anularea CASS din oficiu

Conform legii publicate marţi, se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată începând cu 1 ianuarie 2012 până pe 31 ianuarie 2015 pentru şapte categorii de contribuabili.

În prima categorie intră copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, daca au fost elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi. Dacă au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultura şi piscicultură, pentru aceste venituri, nu se anulează contribuţia.

Categoaria a doua pentru care se anulează CASS este formată din tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care au provenit din sistemul de protecţie a copilului. Categoria a treia este formată din soţul, soţia şi părinţii care nu au avut venituri proprii şi care se aflau în întreţinerea unei persoane asigurate, pentru venitul baza de calcul reprezentat de salariul minim brut pe ţară. Persoanele persecutate politic de fostul regim comunist, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate şi femeile însărcinate şi lăuzele, daca nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuţia sau au avut venituri sub salariul de baza minim brut pe ţara sunt alte categorii pentru care CASS se anulează din oficiu.

ANAF va emite şi va comunica din oficiu decizii de anulare a plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru cazurile în care a emis şi comunicat decizii de impunere pentru persoanele fizice care, potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi evidenţelor transmise de CNAS către ANAF, aveau calitatea de asigurat, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Persoanele fizice care beneficiau de calitatea de asigurat fără plata CASS şi au efectuat plata acestei contribuţii ca urmare a deciziilor de impunere emise şi comunicate de ANAF vor avea dreptul la restituirea sumelor achitate.

Cum se restituie CASS

Conform Legii nr. 225/2015, persoanele fizice care beneficiau de calitatea de asigurat fără plata CASS şi au efectuat plata acestei contribuţii ca urmare a deciziilor de impunere emise şi comunicate de ANAF vor avea dreptul la restituirea sumelor achitate. Restituirea se va face potrivit Codului de procedură fiscală, cel care stabileşte şi regulile pentru restituirea sumelor plătite către stat.

Potrivit legii amintite, restituirea se face la cerere, însă, dacă persoana care trebuie să îşi recupereze banii are datorii restante la bugetul de stat, mai întâi vor fi stinse acele obligaţii de plată, urmând să îi fie restituită numai diferenţa, dacă aceasta există.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !