Centenarul orădean – tehnică militară şi concert Andra

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
34Comentarii
Centenarul orădean – tehnică militară şi concert Andra
La defilarea militară vor participa 256 de persoane şi peste 30 de maşini aparținând structurilor MAI și MAPN. Defilarea de pe cer este condiţionată de vreme.

MESAJ ILIE BOLOJAN

PARADĂ MILITARĂ

Restricţii de circulaţie în Centru, eforturi de sincronizare cu Paştele catolic şi demersuri pentru asigurarea siguranţei participanţilor – toate acestea fac parte din efortul organizării Centenarului orădean, la care Municipalitatea anticipează participarea masivă a populaţiei la evenimentele din acest sfârşit de săptămână. Evenimenele sunt organizate de Primăria Oradea în parteneriat cu Consiliul Judeţean, pe partea din judeţ.

Viceprimarul Florin Birta, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), Mihai Jurca, și directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea, Mircea Oaie, au organizat ieri o conferință de presă pentru a prezenta programul manifestărilor adiacente zilei de 20 aprilie și modificările pe care acestea le aduc în viaţa urbei.
Pentru ziua de 19 aprilie sunt anunţate evenimentele din județ, respectiv în localitățile Borod, Aleșd și Tileagd. Acestea au fost organizate în parteneriat cu Consiliul Judeţean.

Sâmbătă, 20 aprilie, în Piața Unirii, vor avea loc dezvelirea statuilor episcopului ortodox Roman Ciorogariu și episcopului greco-catolic Demetriu Radu, dar și o reconstituire istorică a întâmpinării Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly. Aceasta va avea loc în faţa Bisericii cu Lună şi va fi pusă în scenă de actorii Teatrului „Regina Maria”.

Pentru buna desfășurare a evenimentelor prilejuite de aniversarea a 100 de ani de administrație românească în Oradea, municipalitatea anunță că vor fi aplicate o serie de restricții de circulație. Viceprimarul Florin Birta a precizat că circulația tramvaielor va fi întreruptă doar în ziua de sâm...

Modificări în program

De 20 aprilie, seara, se anunţă aglomeraţie mare în Piaţa Unirii, şi asta nu neapărat din cauza afluxului mare de participanţi.
Viceprimarul Florin Birta a anunțat că programul zilei a suferit modificări datorită slujbei de Înviere care se oficiază la Biserica Romano-Catolică din fața Primăriei. Modificările aduse în program au ca scop încheierea întregii manifestări până la ora 21:30, oră la care va începe slujba de Înviere în biserică.

Astfel, concertul Andra – tradițional va avea loc de la ora 19:00, şi nu de la ora 20:00, cum s-a anunțat inițial, iar focul cu artificii va avea loc la ora 21:10, nu la 21:30. „Mulțumim pe această cale reprezentanților Bisericii Romano-Catolice, respectiv preotului paroh de la Biserica Sf. Ladislau din Piața Unirii și enoriașilor, pentru înțelegerea de care au dat dovadă. Le dorim tuturor Sărbători Fericite!”, a completat viceprimarul Florin Birta. De altfel, şi slujba catolicilor a fost amânată cu o oră, ca să nu se suprapună cu cheful din Centru.

Mihai Jurca a anunţat că, pentru 20 aprilie, în Piaţa Unirii va fi amplasată cea mai mare scenă pe care a văzut-o centrul urbei până acum, cu o lățime de 35 m și 14 m adâncime. „De menționat că ecranele care vor fi amplasate pe scenă vor fi folosite pe tot parcursul zilei pentru a transmite în direct ceea ce se întâmplă în celelalte locații ale evenimentului. De asemenea, vom monta două ecrane uriașe, unul pe partea stângă a Pieței Unirii, cu spatele spre Primărie, și altul pe partea dreaptă, la intersecția str. Vasile Alecsandri cu Piața Unirii, cu fața spre terasa restaurantului Ristretto, tocmai pentru ca evenimentul să poată fi urmărit de toți cei prezenți”, a spus directorul.

Depinde de vreme

Defilarea aeriană promisă de Primărie este condiţionată de vreme. „Dacă vremea continuă să fie una favorabilă, odată cu defilarea militară programată în intervalul orar 15:00-16:30 va avea loc și o survolare aeriană cu două avioane Lancer și 4-5 elicoptere tip Puma”, transmite Primăria.

Avioanele vor decola de la Câmpia Turzii şi vor însoţi, din aer, parada militară.
Pentru buna desfășurare a evenimentului se vor institui restricții de circulație. Tramvaiele vor fi afectate într-o măsură foarte mică, ele urmând să fie oprite strict pe perioada defilărilor militare.

„La defilarea militară pregătită cu ocazia acestei zile vor fi prezente 256 de persoane din cadrul armatei, însoțind o tehnică militară constând în circa 30 de mijloace aparținând structurilor MAI și MAPN. E important să menționăm că în 20 aprilie, de la ora 11:45, în fața Bisericii cu Lună, exact în același loc și la aceeași oră ca acum 100 de ani, vom organiza cu ajutorul actorilor de la Teatrul de Stat Regina Maria un moment alegoric, o reconstituire istorică militară a întâmpinării Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly. Toți cei prezenți vor primi un steag tricolor și un ziar de epocă”, a spus Mircea Oaie, şeful Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primărie.

Acesta a precizat că preşedintele Academiei Române, Aurel Pop, nu va mai veni la Oradea pentru evenimente, pe motivul că ar fi într-o deplasare în Coreea.

Program 20 aprilie

PROGRAMUL ZILEI – 20 aprilie 2019

ORA

LOCAŢIA

PROGRAMUL ZILEI 20 APRILIE 2019

1100

STRADA INDEPENDENȚEI

Organizarea și constituirea detașamentului pentru reconstituire istorică

1115 – 1145

BISERICA CU LUNĂ

Slujbă de pomenire pentru toți înaintașii acestei țări și o rugăciune pentru întreg neamul românesc

BISERICA SFÂNTUL NICOLAE

1130 – 1145

PIAȚA UNIRII

PLATOUL DIN FAȚA BISERICII CU LUNĂ

Deplasarea detașamentului și a muzicii militare pe traseul strada Independenței – Piața Unirii

1145 – 1200

Moment alegoric, reconstituire istorică, întâmpinarea Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly

1200 – 1203

Tragerea clopotelor la toate bisericile din Oradea și Bihor

1203 – 1210

Deplasarea detașamentelor militare și a oficialităţilor spre Statuia Generalului Traian Moșoiu

1210 – 1215

STATUIA GENERALULUI TRAIAN MOȘOIU

Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv

1215 – 1218

Intonarea Imnului Naţional al României

1218 – 1225

Scurtă rugăciune rostită de preotul militar al Garnizoanei Oradea

1225 – 1235

Scurtă alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de către un invitat al instituției

1235 – 1245

Depunere de coroane de flori din partea următoarelor entități: Președintele României / Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României / prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele consiliului județean, corp diplomatic, entitatea organizatoare (conform Legii nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale)

1245 – 1250

Realizarea dispozitivului de defilare

1250 – 1300

Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului

1300 – 1310

Deplasarea detașamentelor militare și a oficialităţilor spre Piața Unirii

1310 – 1315

PIAȚA UNIRII

Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv

1315 – 1318

Intonarea Imnului Naţional al României

1318 – 1330

Dezvelirea Statuii Episcopului Ortodox Roman Ciorogariu și a Statuii Episcopului Greco Catolic Demetriu Radu, de către Episcopul Sofronie Drincec respectiv de către Episcopul Virgil Bercea

1330 – 1340

Sfințirea Statuii Episcopului Ortodox Roman Ciorogariu și a Statuii Episcopului Greco Catolic Demetriu Radu, de către Episcopul Sofronie Drincec respectiv de către Episcopul Virgil Bercea

1340 – 1410

Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:

– Ilie Bolojan – primarul municipiului Oradea

– istoric militar

1410 – 1420

Depunere de coroane de flori din partea următoarelor entități: Președintele României / Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României / prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele consiliului județean, corp diplomatic, entitatea organizatoare (conform Legii nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale)

1420 – 1425

Realizarea dispozitivului de defilare

1425 – 1430

Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului

1430 – 1500

Organizarea și constituirea detașamentelor și tehnicii militare pentru defilarea militară

1500 – 1630

STRADA INDEPENDENȚEI – PIAȚA UNIRII – STRADA AVRAM IANCU

Defilarea militară realizată cu personalul și tehnica din dotarea structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională, din Garnizoana Oradea, precum și din alte garnizoane, aprobate de către Ministrul Apărării Naționale

1630 – 1800

PIAȚA UNIRII

Expoziție de tehnică militară din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională și demonstrații de reconstituire istorico-militară

16.30 – 1800

Concert de muzică folclorică susținut de către Ansamblul Artistic Profesionist Crișana

20.30 – 21.00

Retragerea cu torțe

Traseul Parcul Traian (Prefectură) – Podul Dacia – Turbogirație – strada Independenței – Piața Unirii (statuie Mihai Viteazul, unde se va intona Imnul de Stat al României) – strada Avram Iancu

19.00 – 21.00

PIAȚA UNIRII

Concert Andra – tradițional

21.10 – 21.30

Focuri de artificii

Încheierea activităților dedicate zilei de 20 aprilie 2019 – 100 de ani de la instaurarea administrației românești în județul Bihor și în Oradea

Mircea Oaie îşi face mea culpa

Cum Primăria şi Consiliul Judeţean sunt la cuţite, colaborarea pentru organizarea evenimentelor dedicate împlinirii a 100 de ani de administraţie românească în Oradea nu putea fi decât sub aceste auspicii. Vicepreşedintele Ioan Mang s-a arătat profund nemulţumit că primarul Ilie Bolojan a apărut ca unic semnatar al invitaţiilor oficiale la eveniment.

Vicepreședintele CJ Bihor, Ioan Mang, se arată revoltat. Acesta afirmă că, deși Primăria și Consiliul Județean suportă împreună cheltuielile legate de evenimentele ocazionate de ziua de 20 aprilie, pe invitații primarul Bolojan s-a semnat singur. „Toate demersurile pentru serbările de vineri și s...

„A fost o scăpare din partea Primăriei. Invitaţiile au fost refăcute şi vor fi retrimise, pentru ca lipsa unei semnături să nu ducă la animozităţi”, a declarat Oaie, care a adăugat că „invitaţiile le-am trimis eu, prin direcţia pe care o conduc, fără nicio legătură cu colegul meu, Mihai Jurca”.
A doua tranşă de invitaţii a fost trimisă marți.

În perioada 16 - 20 aprilie, Primăria organizează evenimente dedicate Centenarului Oradiei Mari - 100 de ani de la instaurarea administrației românești în județul Bihor și Oradea. Cele mai spectaculoase evenimente se vor desfășura pe 20 aprilie în Piața Unirii. Începând cu ora 15:00, pe traseul I...34Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor