Centrala termică mobila, tocata-n plen

De Cristina Ghilea
Iniţiativa executivului de a cumpăra o centrală termică mobilă, cu rostul de a asigura un minim de termie pe durata reparaţiei magistralelor n-a trecut de plenul consiliului local.

Consilierii udemerişti, mai ales, s-au arătat neîncrezători faţă de necesitatea instalaţiei şi de utilitatea sa în condiţiile în care o bună parte din oraş va rămâne fără apă caldă şi încălzire, la începerea lucrărilor. Municipaliatea a propus o achiziţie estimată la 540.000 – o

centrală termică cu o putere estimată de 2MW, cu funcţionare pe combustibil lichid uşor sau motorină, cu randament de peste 90%, instalată într-un container sau pe un vehicul astfel încât să poată fi mutată uşor la orice punct termic din sistemul centralizat.

Utilitate îndoielnică

„Centrala nu este de utilitate zero având în vedere că poate deservi un punct termic odată ori noi, dacă atacăm magistralele 1 şi 3 vom avea zeci de puncte termice descoperite. În plus, pe combustibil lichid, vom avea cea mai scumpă gigacalorie din ţară. Soluţia mea este o instalaţie de by-pass, pentru că instalaţia aceasta nu ar face faţă la situaţia care o vom avea noi”, a intervenit Huszar Istvan. A primit lămuriri de la Daniel Ţigan, directorul de termoficare din CET:

„În regim normal poate furniza apă caldă şi căldură pentru 20 de blocuri iar în avarie poate acoperi şi 1.200 de apartamente. Furnizând numai pentru apă caldă, poate acoperi 4.500 de apartamente. O centrală mai mare ar fi mai scumpă şi ar consuma mai mult”.

Intervenind în discuţie, primarul Ilie Bolojan a arătat, mai întâi, că oraşul este presat de găsirea unei soluţii chiar şi nesatisfăcătoare pentru furnizarea de termie pe perioada înlocuirii celor peste 17 km de magistrală: „în două luni ar trebui semnat contractul pentru schimbarea reţelelor, în august am putea începe lucrările. Când vom lucra pe magistrale, bucăţi întregi vor rămâne fără apă caldă şi e nevoie să găsim o formulă”. În mod suprinzător, de la edil a venit apoi şi propunerea de amânare a votului, până după alegeri. Subiectul a revenit ulterior în discuţia plenului şi la categoria „diverse”, la finalul şedinţei de plen. Acelaşi Huszar l-a întrebat pe trimisul CET dacă istalaţia ar fi fost utilă iarna trecută, la avaria de pe magistrală, când mai bine de jumătate de oraş a rămas în frig. Răspunsul lui Ţigan a fost prompt: „Nu! Dar ne-ar fi ajutat, cu siguranţă, în cealaltă avarie majoră din iarnă, când din cauza unui punct termic a rămas, din nou, jumătate din oraş fără căldură”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !