Centralism prin bugetul de stat

De Călin Corpaş
1Comentariu
Centralism prin bugetul de stat
Stabilirea plafoanelor de finanţare ale UAT demobilizează primăriile şi dezavantajează judeţele cu putere economică medie, crede UDMR.


Liderul executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, depistează o nouă notă de centralism administrativ în modificarea adusă Legii Bugetului pe 2015, prin care se stabilesc plafoane la colectarea veniturilor, peste care UAT-urile nu pot fi finanţate suplimentar. Iată-le: 1,5 milioane de lei noi pentru comune, 6 milioane pentru oraşe, 20 de milioane pentru municipii, 50 de milioane pentru municipii reşedinţă de judeţ şi 80 de milioane pentru consilii judeţene. UDMR a fost singura formaţiune politică ce a votat împotriva măsurii, în Parlament, chiar dacă, arată deputatul Szabo, măsura avantajează judeţele Covasna şi Harghita. Aceasta deoarece acele UAT care nu reuşesc să îşi colecteze impozitele până la plafonul stabilit prin lege primesc diferenţa de sumă de la bugetul de stat! UDMR consideră că prin această măsură sunt ajutate judeţele, oraşele şi comunele sărace, cele bogate nu resimt lipsa ajutorului, iar UAT-urile lovite sunt tocmai cele de mărime mijlocie. Cum este cazul Bihorului, între judeţe, a Oradiei între capitale de judeţ sau a comunelor Sânmartin, Sântandrei sau Borş – comune bogate în Bihor. Mai mult, Consiliului Judeţean i se suspendă pârghia legală – statată în legea finanţelor publice locale – prin care decide într-o anumită măsură ce obiective sunt finanţate în judeţ. Mai cu seamă că banii rămân în pixul funcţionarilor din Ministerul Finanţelor, fiind luaţi din atributul aleşilor judeţeni!

Ca efect colateral, Szabo vede în această măsură demobilizarea UAT-urilor în a-şi colecta bugetele, dat fiind faptul că tot li se vor completă bugetele de la Guvern, până la plafonul stabilit! Motivaţia vicepremierului Dragnea, cum că astfel dispar baronii locali, nu e înghiţită de udemerist. “Nu facem experimente pe o ţară. Nu suntem cobai”, afirmă reprezentantul UDMR, ca reacţie la mesajul Guvernului, că oportunitatea măsurii va fi evaluată în timpul acestui an.
Prin măsuri de acest tip, judeţe precum Bihor, Arad, Braşov sau Sibiu, ce vor să fie centre regionale vor fi grav afectate, în câteva cicluri, avertizează parlamentarul.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor