Cere raspuns la Guvern pentru arieratele primariilor

De Călin Corpaş
Cere raspuns la Guvern pentru arieratele primariilor
Senatorul PNL Cristian Bodea nu are de gând să-şi menajeze Guvernul.

Totuşi, nu este de neglijat nici faptul că premierul Ponta face parte dintr-un alt partid politic. După ce l-a întrebat de gazele de şist, acum „junior-senatorul” Bodea îl întreabă pe premier, dar şi pe ministrul de Finanţe Chiţoiu, de arieratele primăriilor.

 Problema primăriilor sărace

Recent, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care impunea ca primăriile să-şi reducă arieratele cu „cel puţin 85% până la 31 martie 2013”. Cristian Bodea a depistat, totuşi, că această decizie a Guvernului pune în dificultate primăriile mai sărace. Aceasta chiar dacă Guvernul dă soluţia autorităţilor locale: să se împrumute cu sumele necesare din Trezorerie, numai până la 29 martie 2013, rambursarea acestora urmând a fi făcută în rate lunare, în 5 ani, începând cu luna următoare acordării împrumutului.

Senatorul PNL îi pune în vedere premierului ce se întâmplă cu acele primării care au arierate uriaşe, nu au venituri care să poată susţină cheltuielile curente şi/sau investițiile în derulare, şi nici un posibil împrumut în Trezorerie. Mai mult, sunt primari care au moştenit datoriile, arată Bodea. „Sancţionarea acestora la 1 aprilie 2013, aşa cum prevede ordonanţa, nu rezolvă problemele comunităţii, ci blochează pur şi simplu lucrurile”, precizează parlamentarul, adăugând că primăriile „au deja împrumuturi contractate pentru diferite investiţii, astfel că limita lor de îndatorare nu permite accesarea de fonduri suficiente pentru a ajunge la o cotă de diminuare a arieratelor de 85%”. În ecuaţie sunt şi „acele administraţii care au acumulat datorii şi cu girul Guvernului, prin stimularea unor investiţii cofinanţate de Executiv, în cadrul unor programe naţionale şi care acum rămân să răspundă singure pentru sumele de bani restante”, arată senatorul.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !