Cereri depuse fara penalitati

De Simona Albinaru
Programările nu au fost respectate
Programările nu au fost respectate
Numai până la 15 mai fermierii din judeţul Bihor care utilizează teren agricol pot depune cererea unică de plată pe suprafaţă fără penalităţi.

În perioada 16 mai – 10 iunie cererile pot fi depuse cu penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.

În anul 2013, din fondurile europene F.E.G.A., F.E.A.D.R. şi bugetul naţional, prin intermediul APIA, se acordă fermierilor plăţi în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, plăţi naţionale directe complementare, schema de plată separată pentru zahăr şi schema de sprijin pentru orez din zonele defavorizate altele decât zona montană.

De asemenea, pentru perioada 2007-2013 sunt prevăzute măsuri cu finanţare FEADR şi buget naţional, ce vizează acordarea de plăţi compensatorii pe suprafaţă pentru utilizatorii de terenuri agricole în cadrul măsurilor: Măsura 211 – Plăţi compensatorii pentru zonele montane defavorizate, Măsura 212 – Plăţi compensatorii pentru zonele specific şi semnificativ defavorizate din punct de vedere natural şi Măsura 214- Plăţi de Agro-mediu.

Beneficiari

Beneficiarii plăţilor directe pot fi persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care utilizează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune, locatari sau altele asemenea. Arendatorul, concedentul şi/sau locatorul nu beneficiază de plăţi directe pentru terenul arendat, concesionat şi/sau închiriat.

Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor/măsurilor de plată potenţialii beneficiari trebuie să depună anual la APIA cererea unică de plată pe suprafaţă şi să îndeplinească condiţiile de eligibilitate conform legislaţiei comunitare şi naţionale.

Pentru depunerea cererilor, fermierii care utilizează suprafeţe de teren sub 50 de hectare trebuie să se adreseze Centrului local APIA unde este arondat respectiv cei care utilizează suprafeţe de teren mai mari de 50 de hectare Centrului Judeţean al APIA Bihor.

„Vreau să reamintesc fermierilor că mai au doar o zi la dispoziţie iar noi facem tot posibilul ca ei să poată depune cererile de plată unică pe suprafaţă fără penalizări. Deoarece nu au respectat programările făcute de către APIA se poate ajunge în imposibilitatea de a procesa toate cererile înainte de 15.05.2013.

De asemenea, reiterez apelul făcut către fermierii care au depus cereri unice de plată şi în special către proprietarii sau administratorii de pajişti permanente bihoreni, având în vedere că în perioada imediat următoare vor avea loc controale prin teledetecţie şi controale clasice pe teren să-şi îndeplinească angajamentele asumate cu privire la respectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.

Nerespectarea de către agricultori a normelor de ecocondiţionalitate poate conduce la reducerea plăţilor sau excluderea de la plată la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai mulţi ani.

 

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !