CET-ul pe gaz, tichia de margaritar a Oradiei?

CET-ul pe gaz, tichia de margaritar a Oradiei?
O declaraţie ce mă contrariază. „Sperăm că sistemul nou va funcţiona fără probleme şi sper că efectele benefice le vom vedea în viitor prin eliminarea poluării, fără să fie afectat preţul gigacaloriei pentru populaţie”. Declaraţia îi aparţine lui Ilie Bolojan, citat fiind de Bihon.ro.

Dle, eu vreau ca preţul gigacaloriei să fie afectat! Vreau să scadă, dacă tot s-au băgat 53 de milioane de euro în centrala aia pe gaz de la CET.

Mă sperie verbul “a spera” pe care-l foloseşte primarul Oradiei. Evită să folosească un verb care să inducă certitudinea pentru un viitor luminos. Dl primar nu s-a exprimat aşa cum am fi dorit cu toţii. Nu a spus că “Sistemul nu va funcţiona fără probleme, iar efectele benefice le vom vedea în viitor prin eliminarea poluării, fără să fie afectat preţul gigacaloriei pentru populaţie”. Ne-a transmis că doar speră că aceste lucruri se vor întâmpla. Repet, despre scăderea gigacaloriei, nici pomeneală. :/

Ilie Bolojan îşi cântăreşte bine cuvintele şi ştie că nu poate controla preţul gigacaloriei la CET, în condiţiile în care preţul gazului ce va fi cumpărat va fi cel de pe piaţă, de pe bursă. Chit că are o înţelegere cu Romgaz „la prețul cel mai bun de pe piața actuală”. Ce va fi pe viitor, vom vedea. Am zis că Bolojan nu controlează totul, la CET. Dar, oricâte lucruri bune a făcut în Oradea, mă hazardez să spun că Ilie Bolojan s-a hazardat atunci când a mers înainte cu această retehnologizare pe gaz a CET Oradea, venită la pachet cu schimbarea zecilor de kilometri de magistrale de termie, în X ani.

Nu înţeleg de ce s-a ales această soluţie, când ştim că CET-ul este o reminiscenţă comunistă. CET şi sistemul centralizat au fost gândite pentru industria comunistă energofagă. Rolul primordial al CET era să producă energie electrică, iar produsul rezidual a fost agentul termic. Pentru a nu fi aruncat în Criş şi, implicit, să distrugă râul, s-a realizat această reţea municipală de termoficare în sistem centralizat (SACET), prin magistrale, puncte termice şi conductăraia de distribuţie.

Citește continuarea pe CălinCorpaș.ro11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor