Chirurgie toracică la fel ca în Germania

De Otilia Șandor
1Comentariu
Dr. Dragoş Hurgui
Dr. Dragoş Hurgui
Oradea s-a îmbogăţit cu un medic şi o secţie de chirurgie toracică.

Se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea activităţii la secţia de chirurgie toracică de la Spitalul Pelican. Unitatea a decis să investească într-o astfel de clinică până acum circa 200.000 euro odată cu reîntoarcerea la Oradea a chirurgului de chirurgie toracică – medicul primar Lucian Dragoş Hurgui.

Acesta ne-a spus că după terminarea studiilor la Timişoara şi Bucureşti, a lucrat în domeniu la Spitalul Judeţean şi că a plecat în 2010 în Germania, lucrând la trei clinici de acolo.

Unele probleme de familie apărute l-a determinat să se întoarcă la Oradea şi, după o înţelegere contractuală cu Spitalul Pelican, medicul a început aici să lucreze de la 1 august a.c.

Prima mare investiţie în chirurgia toracică de la acest spital se cifrează la circa 200.000 euro şi constă în aparatură de chirurgie endoscopică toracică (toracoscop, mediastinoscop etc) instrumentar tipic pentru operaţiile mari de chirurgie toracică. Medicul apreciază că dotările făcute sunt la nivelul spitalelor din Germania şi intervenţiile de chirurgie toracică ce se vor efectua aici vor scuti bihorenii de drumuri, fiindcă majoritatea intervenţiilor de acest gen se fac doar în marile clinici universitare (Cluj, Timişoara, Târgu Mureş, Iaşi şi Bucureşti).

Cazuri oncologice

Dr. Hurgui a detaliat că infrastructura creată la spital a fost astfel concepută încât activitatea de chirurgie toracică să se axeze mai ales pe cazurile oncologice (cancere pulmonare în toate variantele, cancer pleureic), tumori ale peretelui toracic, tumori mediastinale etc, în orice fază (de diagnostic, de stadializare, curativ şi chiar paliaţie. De pildă, unii bolnavi aflaţi în sistem medical de paliaţie pot scăpa de chinurile puncţiilor dacă au metastaze pleurale, prin operaţie toracoscopică.

Prin colaborarea cu medicii de la Centrul oncologic, unde cazurile medicale se discută şi se pentru fiecare se ia decizie în comun (nu unilaterală), dar şi cu colaborarea medicilor de familie şi pneumologi, mulţi pacienţi cu cancere şi tumori vor avea şansă la viaţă mai lungă.

Ministerul Sănătăţii a aprobat activitatea de chirurgie toracică de la Spitalul Pelican astfel că din septembrie vor începe aici şi operaţiile din acest domeniu medical.

Cei care au nevoie pot fi consultaţi până atunci şi la nivel de ambulatoriu.

Carte de vizită

vârstă: 46 ani

stare civilă: căsătorit, doi copii

absolvent al UMF Timişoara, rezidenţiat 2 ani la la Timişoara şi 3 la Spitalul Central Bucureşti

10 ani chirurg toracic la Spitalul Judeţean Oradea

în 2010 înfiinţează secţie de chirurgie toracică la Sankt Marien Hospital (al Societăţii Caritas)

lucrează la spitalul privat Helios Klinikum al unui consorţiu farmaceutic de la Krefeld

lucrează ca adjunct al şefului de clinică de chirurgie toracică de la Kassel

1 august 2014 revine la Oradea şi se angajează tot ca medic primar la Spitalul Pelican unde se înfiinţează o secţie de chirurgie toracică1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor