Circulaţi prudent în condiţii de iarnă

De Alexandra Lăzureanu
1Comentariu
Circulaţi prudent în condiţii de iarnă
Poliţia Rutieră le recomandă conducătorilor auto ca în condiţiile unui carosabil umed sau acoperit cu zăpadă, să ruleze prudent.

Astfel, aceştia este bine să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor de drum, să-şi sporească atenţia şi să adopte o manieră calmă la volan, fără să bruscheze comenzile vehiculului. Fiecare manevră în trafic trebuie să fie efectuată numai după o temeinică asigurare. Totodată, oamenii legii recomandă ca înainte de a pleca la drum, şoferii să se informeze temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor! De asemenea, e de preferat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Trebuie să folosească corespunzător atât sistemul de iluminare-semnalizare cât şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic. „Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei”, precizează reprezentanţii Poliţiei Rutiere.

Sfaturi în trafic

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare; şi să verifice periodic acumulatorul acestuia, pe timp de iarnă. Deşi pot părea sfaturi inutile, celor aflaţi la volan li se reaminteşte, pentru siguranţa lor, să nu bruscheze comenzile şi să folosească cu preponderenţă frâna de motor, iar în zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz. Pe de altă parte, operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele şi pe drumurile stabilite. „Nu în ultimul rând, rugăm conducătorii auto începători să evite pe cât posibil conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. De asemenea, le reamintim că, dacă au mai puţin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică”, punctează rutieriştii bihoreni.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor