CJ Bihor a împărţit banii către primării

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
7Comentarii
Executivul Consiliului Judeţean
Executivul Consiliului Judeţean - © Foto: RollandFoto
Consiliul Judeţean a împărţit 23,1 milioane de lei către primării. Oradea a primit 370.000 lei, toţi bani direcţionaţi bisericilor.

Grupul PSD a votat împotrivă, marți, la împărţirea banilor către primării de către Consiliul Judeţean, dar hotărârea a trecut, cu votul PNL şi al UDMR. Este vorba desre cota de 20% din TVA şi din impozitul pe venit pe care CJ Bihor o împarte primăriilor. Pentru restul de 80%, CJ Bihor este doar „poştaşul” primăriilor, banii fiind împărţiţi de către ANAF, printr-o formulă stabilită de Guvern. Bunăoară, anul trecut, banii primăriilor au fost stabiliţi de Guvern în proporţie de 100%, prin celebrul algoritm Dragnea.

Consiliul Judeţean a împărţit marți 23,1 milioane de lei către primăriile de municipii, oraşe şi comune.

Ioan Mang s-a arătat dezamăgit atât de suma totală pe care o primesc primăriile, dar şi de suma efectivă alocată primăriilor PSD. „27% din primăriile judeţului primesc undeva la 5% din sumă. E o sumă de natură a desconsidera o bună parte a populaţiei judeţului Bihor. Îmi exprim speranţa ca acest obicei de opt ani încoace, de a nu da bani Opoiziţiei, să înceteze”, a afirmat Mang. Moment în care Cornel Popa a precizat că primăriile au formulat cereri în valoare de 535 milioane de lei. „Îmi cer scuze că nu puitem vorbi decât de 23 de milioane ce pot fi alocaţi”, a răspuns Popa. După şedinţa de Consiliu, Popa a declarat pentru JB că, de fapt, primăriile PSD au fost avantajate de formula guvernamentală de împărţire a banilor către primării. E vorba despre sumele provenite din procentul de 80% din totalul sumei destinate primăriilor, împărţită direct de ANAF, prin formula stabilită de Guvern.

Bani de biserici

Marea majoritate a banilor daţi primăriilor merg pentru investiţii şi reparaţii de drumuri, sistemele de apă şi canalizare, cămine culturale şi biserici – în baza proiectelor depuse de primării la Consiliul Judeţean. În Oradea, de exemplu, toţi bani merg la biserici: 200.000 de lei pentru Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului”, 100.000 de lei pentru Comunitatea Regională Penticostală Oradea, 50.000 de lei pentru biserica ortodoxă „Sf. Dimitrie Izvorătorul de Mir”, din str. Dimitrie Bolintineanu nr. 1, 10.000 de lei pentru biserica ortodoxă „Sf. Sebastian” din Calea Aradului şi 10.000 pentru biserica ortodoxă „Aşezământul Maicii Domnului”, de pe str. C. Negruzzi nr. 16A. În total, 370.000 de lei pentru biserici.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor