Clase profesionale pentru cei care vor sa invete o meserie la Lugoj

De Corina Eva
Clase profesionale pentru cei care vor sa invete o meserie la Lugoj
Cinci clase profesionale se vor înfiinţa la Lugoj pentru anul şcolar 2012-2013. Tinerii lugojeni care doresc să înveţe o meserie o pot face din toamnă într-una dintre cele trei clase vor funcţiona la Grupul Şcolar “Aurel Vlaicu” şi cele două de la Colegiul Tehnic “Valeriu Branişte”.

66 de firme au încheiat deja contracte cu unităţile de învăţământ care vor organiza clase profesionale în Timiş (45 din Timişoara şi 21 din Lugoj). După o primă parte de teorie, elevii vor face sute de ore de practică la companii. În ceea ce priveşte municipiul Lugoj, printre firmele care au semnat contracte se numără: Autoliv, Hella, Honeywell, Lugomet, Electronic, Gamet, Matcon etc. Elevii vor face practică la firme care au încheiat contracte cu unităţile de învăţământ. Grupul Şcolar “Aurel Vlaicu” va avea o clasă în domeniul mecanică – lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, alta în domeniul electric – confecţioner produse electrotehnice şi ultima în domeniul construcţii, instalaţii şi lucrări publice – zidar, pietrar, tencuitor. La Colegiul Tehnic “Valeriu Branişte”, o clasă va avea specializarea bucătar, iar cealaltă se va axa pe confecţioner Produse Textile. Prima etapă de înscrieri a început în 7 mai şi continuă până în 31 mai. Clasele profesionale sunt destinate elevilor care în prezent învaţă în clasa a IX-a şi îşi doresc ca de la anul să înveţe o meserie. Elevii vor fi sprijiniţi şi financiar, printr-o bursă pentru învăţământul profesional, în valoare de 200 de lei, care va fi acordată lunar participanţilor, împreună cu facilităţi de transport şi cazare în internatele unităţilor de învăţământ, pentru acei elevi care studiază departe de casă. În plus, elevii se vor putea întoarce în forma de pregătire liceală, pentru a susţine şi examenul de bacalaureat, dacă doresc acest lucru. A doua etapă a înscrierilor se desfăşoară în perioada 11-25 iunie, în limita locurilor disponibile. Dacă mai sunt locuri libere, o a treia etapă va avea loc între 27-31 august. Cei care vor alege să urmeze din toamnă cursurile învăţământului profesional, după doi ani vor putea să se angajeze. La finalul cursurilor, elevii vor primi un certificat de muncitor calificat în domeniul pentru care s-au înscris. Certificatul cu nivel de calificare II, este recunoscut la nivelul statelor Uniunii Europene.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !