Claudiu Pop dă Judeţului temă de casă cu bugetul

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
7Comentarii
Claudiu Pop Foto: Rolland Csikos
Claudiu Pop Foto: Rolland Csikos
Trecerea PSD în Opoziţie la Municipiu şi anunţata trecere a social-democraţilor şi la Judeţ vine la pachet cu o acţiune a prefectului judeţului Bihor menită a pune pe jar conducerea Consiliului Judeţean.

Prefectul a anunţat marti că cere Legislativului judeţean să-şi reanalizeze hotărârea prin care a aprobat bugetul judeţului. Defectul găsit de prefectul Pop? Faptul că bugetul Bihorului a fost adoptat fără a fi respectată legislaţia în materie de transparenţă decizională!

Practic, proiectul de buget trebuie pus în dezbatere publică mai bine de-o lună înainte de a fi votat în plenul Consiliului Judeţean, ceea ce Executivul judeţean nu a respectat, ne-a transmis prefectul Pop. Legea finanţelor publice locale nr. 273/2006 dispune care proiectele de bugete locale să fie definitivate şi publicate în presa locală în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Legii bugetului de stat. Apoi, în 15 zile de la publicare, locuitorii interesaţi pot depune contestaţii, iar ulterior, în termen de 5 zile de la expirarea acestui termen, bugetul este supus aprobării autorităţii deliberative, cu raportul ordonatorului principal de credite şi contestaţiile depuse de locuitori. În termen de maximum 10 zile, autoritatea deliberativă se pronunţă asupra contestaţiilor şi aprobă apoi proiectul bugetului local.

Stricteţe, acum!

Prefectul transmite că CJ Bihor nu i-a făcut dovada respectării acestor cerinţe legale. JB l-a învederat dacă anul trecut, când prefectul nu a avut obiecţii, CJ a respectat procedura. Pop nu a putut să dea un răspuns clar aici, însă a insistat asupra faptului că şi dacă au avut deficienţe în trecut, nesancţionate de prefect, nu înseamnă că acum CJ Bihor nu trebuie să respecte procedura legală!

Acum, dacă CJ Bihor nu va ţine cont de solicitarea Prefecturii, riscă să rămână fără buget pe 2015. Prin această manevră, PSD Bihor le transmite indirect foştilor aliaţi din PNL şi UDMR ce înseamnă un PSD în Opoziţie, cu prefect pe funcţie în Bihor.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor