Clubul „Nufărul”, la 40 de ani

De Crina Dobocan
Clubul „Nufărul”, la 40 de ani
Clubul Fotografic „Nufărul” va sărbători 40 de ani de existenţă printr-o expoziţie aniversară alcătuită din 100 de fotografii în care vor fi prezentate momente din viaţa clubului. Tot atunci va fi lansat şi catalogul jubiliar, editat cu sprijinul membrilor clubului.

Clubul Fotografic „Nufărul” din Oradea sărbătoreşte 40 de ani de existenţă. Festivitatea aniversării va avea loc vineri, 27 mai, de la ora 18:00, la Galeria „Euro Foto Art” din Oradea.

Istoric

În urmă cu 40 ani, după vernisarea a două expoziții personale, artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP a considerat oportun, ca și în Oradea, să fie înființat un Fotoclub. În acest context, în luna mai 1976, Toth i-a adunat în jurul lui pe regretații artiști fotografi: Csontos Ștefan AFIAP, Vilidár Ștefan și Popper Emeric, respectiv Ștefan Weisz (fotograful Teatrului de Stat), împreună cu care au luat decizia de a lansa clubul, cu Ştefan Toth în funcţia de preşedinte. Clubul a funcţionat întâi în incinta Sindicatului Inteprinderii Poligrafice „Crișana” Oradea.

Activitatea Clubului a început în toamna anului 1976, în holul de sus a Teatrului de Stat Oradea, cu expoziţia inaugurală a membrilor, intitulată „Pași în lumină…”. În cele patru decenii, expoziția reprezentativă a membrilor Fotoclubului Orădean a făcut înconjurul lumii, fiind vernisată în mai multe țări europene, dar și în Argentina, Brazilia, China și Noua Zeelendă.

Pentru specializarea membrilor debutanți, de-a lungul celor patru decenii, Clubul Fotografic „Nufărul” a organizat sute de cursuri de inițiere în tehnică și arta fotografică (analog și digital). „Este îmbucurător faptul că mai mulți absolvenți ai celor două cursuri conduse de mine şi de colegul meu Claudiu Szabó EFIAP au obținut diferite distincții ale Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), Societății Americane de Fotografie (PSA) și Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR), respectiv au devenit fotoreporteri în redacțiile unor ziare, reviste locale și centrale”, se mândreşte Ştefan Toth.

În prezent, Fotoclubul orădean numără 22 de membrii creatori din Oradea și județul Bihor, din care 8 au obținut diferite distincții internaționale și naționale. De-a lungul anilor, Clubul Fotografic ”Nufărul” a devenit cunoscut în România și peste granițele țării, și datorită celor 10 ediții ale Saloanelor Naționale și a celor 11 ediții internaționale ale Saloanelor „Premfoto”, la care au fost trimise peste 50.000 de fotografii artistice, din toate colțurile lumii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !