Cluburi la modă – faza pe „evacuarea de urgenţă”

De Petra Svetlana Melinte
Reactualizat la:
5Comentarii
Cluburi la modă – faza pe „evacuarea de urgenţă”
Dacă au autorizaţie sau nu de la Pompieri e între ultimele criterii care contează în alegerea locului pentru o cafea sau pentru o seară în club. Până de curând, putea părea un banc bun să întrebi un barman de ieşirile de urgenţă, de extinctoare sau ignifugarea localurilor.

De câteva zile, însă, pe un ton mai degrabă serios decât glumeţ, la intrarea în vreu local, poţi primi, din senin, infomaţia că „avem două ieşiri” sau că „avem aviz ISU”.

E greu de zis în ce măsură contează asta, dacă una dintre ieşiri dă în schelele din Pasaj, de exemplu.

În acest context, în calitate de colaborator al JB am vizitat câteva localuri reprezentative – notorietatea lor şi frecvenţa cu care organizează evenimente live au contat în alegere.

Ne-au oferit informaţii simpli angajaţi, administratori sau acţionari ai locaţiilor. Nu toţi au sărit să pună pe masă autorizaţia de la Pompieri. Cu sau fără acest document în dosar, fiecare şi-a lăudat localul ca prezentând siguranţă la incendii.

Ieşiri multiple

În numele Lord’s Pub, a dat detalii administratorul Gombos Gabor. A indicat mai multe ieşiri de urgenţă – două la la intrare şi una în spate. „Uşa din faţă şi cea din spate sunt mereu deschise”, a arătat el.

Din punctul de vedere al finisajelor ignifuge, administratorul susţine că Lord’s deţine autorizaţia ISU. La etaj, doar un geam se poate deschide, restul nu au balamele – acesta a fost planul arhitectural iniţial. Clienţii pot constata că iluminatul de securitate există la intrare şi funcţionează. La întunecimea din club, e aproape necesar cu sau fără situaţie de urgenţă.

Green Pub era închis clienţilor, marţi pe la prânz, cum cu zăvorul pe uşă stătea şi ieri. Rey, barmanul de serviciu a fost destul de amabil să ofere un scurt tur al ieşirilor de urgenţă – patru la număr: trei uşi mari în faţă plus o ieşire direct în curtea care dă pe strada Vasile Alecsandri, unde mai există o uşă de intrare. Acestea nu-s mereu deschise.

3green curte

Cu actele pe masă

Co-acţionar la Moszkva Caffe-Bar de pe Moscovei, George Staicu a fost unicul dintre interlocutori destul de prompt încât să pună pe masă dosarul cu documentaţia tehnică. A indicat patru căi de evacuare – trei în incintă plus terasa.

A insistat că finisajele sunt ignifuge, scena e izolată fonic, există şase hidranţi în camere, uşile nu sunt încuiate deci se pot deschide uşor în caz de incendiu. A indicat, apoi, autorizaţia ISU, cu număr de înregistrare şi elemente grafice, lipită chiar pe una din uşile cafenelei.

Gemene

Ultimele locaţii din „controlul” nostru sunt Window Pub şi Queen`s Music Pub. În primul, Lehoczki Benjamin, unul dintre barmanii de serviciu a arătat că există două ieşiri de urgenţă – ambele spre Pasajul Vulturul Negru. A zis că există ventilaţie funcţională, că deţin hidranţi dar că nu se poate pronunţa pe modelul finisajelor.

În Queen`s Music Pub, angajaţii n-au fost interesaţi să se prezinte dar au spus că există două ieşiri în faţă şi trei în spate. Pub-ul are şi etaj, unde se ţin concerte. Accesul se face printr-o scară, unde încap 4-5 persoane pe culoar, în caz de evacuare. Culoarul scării dispune de o uşă care dă în curtea localului şi iluminatul de securitate există şi e funcţional. Localul are trei semne de avertizare şi e dotat cu 18 hidranţi.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor