Colegiul National Mihai Eminescu si-a omagiat mentorul

De Cristian Horgoș
Reactualizat la:
Colegiul National Mihai Eminescu si-a omagiat mentorul
Poetul Moldovan a salutat „treimea” dată de Ziua Colegiului Mihai Eminescu, naşterea poetului şi Ziua Culturii Naţionale.

Festivitate de suflet, marti, la Colegiul orădean cu profil uman, C.N. Mihai Eminescu. Mai cu seamă că data naşterii poetului, potrivită şi cu Ziua Culturii Naţionale, a fost adoptată şi ca Zi a Şcolii de Colegiul Naţional Mihai Eminescu. „E o bună treime, care ne ţine sub semnul unirii”, a apreciat Ioan Moldovan, invitat în calitate de redactor-şef al revistei Familia.

Poetul familist a făcut apoi paralelă cu „treimea” de pe axa bine-ului: Mihai Eminescu – Iosif Vulcan – Revista Familia, punctând şi momentul naşterii poetului Eminescu, sub năşia literară a lui Iosif Vulcan, cel care i-a dat adolescentului Eminovici un nume etern.

 Tinere speranţe

„Participarea la astfel de sărbători ale culturii sunt momente de înălţare sufletească. Întotdeauna mă gândesc că în sală există un adolescent sau o adolescentă care poate să devină o personalitate culturală strălucitoare”, i-a sensibilizat Ioan Moldovan pe liceenii din Sala Festivă a Colegiului Mihai Eminescu.

Liceenii au primit şi alte îndemnuri de a fi mândri că sunt eminescieni, de la Claudia Timofte, şefa Cancelariei Prefectului, de la inspectorul şcolar general Daniel Negrean cât şi de la directoara Colegiului, Maria Oniţa.

„Misiunea noastră e să învăţăm elevii ce este adevăr şi ce este minciună, ce e valoare şi ce e non-valoare. Azi e ziua recunoaşterii valorii. E o sărbătoare a şcolii noastre şi a învăţământului bihorean şi românesc. În ierarhia de valori a lui Eminescu şcoala se află întotdeauna în apropierea vieţii”, a mai spus Maria Oniţa.

Cuvântările au fost urmate de recitaluri ale liceenilor, primele din ele fiind lecturate din pagini preluate din ziarul Timpul, la care Eminescu a fost redactor.

Un moment special a fost prefaţat de directoarele adjuncte ale CN „Mihai Eminescu”, profesoarele Kery Hajnal şi Hochhauser Eniko.

„Să ne amintim că şcoala noastră reprezintă o comunitate multi-culturală, în care poezia poate reverbera fără oprelişti”, a fost introducerea unui recital de poezie şi cântec în limba maghiară, răsplătit cu aplauze de întreaga sală.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !