Comemorarea eroului Iosif-Silviu Fogarasi

De Veronica Bursaşiu
Imagini de la ceremonie
Imagini de la ceremonie - © Foto: Turism Aleșd
Aleșdeanul Iosif-Silviu Fogarasi a fost primul militar decedat în teatrul de operații din Afganistan.


El a fost decorat cu Ordinul ”Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Duminică, Primăria Aleșd, prin Centru National de Informare și Promovare Turistica Aleșd, împreună cu Garnizoana Oradea au organizat un eveniment menit să comemoreze veteranii de război, dar și pe eroul Iosif-Silviu Fogarasi. Ceremonialul militar și religios a avut loc lângă mormântul sublocotenentului post-mortem Iosif-Silviu Fogarasi, din Cimitirul Orașului Aleșd.

11 Noiembrie este o zi cu triplă semnificație locală și națională: este ziua când, cu 100 de ani în urmă, la 11 noiembrie ora 11:00 s-a semnat armistițiul care a pus capăt Primului Război Mondial, e ste ziua când, cu 15 ani în urmă, la 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie în teatru de operațiuni din Afganistan, sublocotenentul Post Mortem Iosif Silviu Fogarași, primul militar român care s-a jertfit în cadrul operațiunii „ Enduring Freedom” din Afganistan și nu în ultimul rând este „Ziua Veteranilor”, prin Legea nr. 150 din 2014, modificată și completată prin OUG 82/2006, pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unori drepturi acestuia și urmașilor celui decedat, ocazie cu care sunt comemorați toți eroii militari căzuți în teatrele de operații.

La manifestare au participat oficialități judetene, locale, șefi de instituții, preoți, elevi, profesori, locuitori ai orașului Aleșd și familia eroului. Evenimentul a debutat cu prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă. S-a intonat Imnul Național al României, s-a ținut un moment de reculegere în semn de cinstire pentru eroul sub-locotenent (pm) Iosif-Silviu Fogorasi urmat de slujba de pomenire.Au ținut scurte alocuțiuni Ioan Todoca , primarul Aleșdului, precum și generalul în rezervă Vasile Creț.Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !