Comerciantii de produse lactate amendati

De Dan Birta
Giani Bura
Giani Bura
CJPC Bihor a amendat comercianţii de produse lactate cu 177.000 de lei.

51 de operatori economici din domeniul comercializării laptelui de consum şi a produselor lactate au fost verificaţi de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor în perioada 13 – 22.05.2013. Verificările au avut loc în cadrul tematicii de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, a untului şi a brânzeturilor.

„Controlul s-a desfăşurat în reţeaua de distribuţie, comercializare, importatori şi, după caz, la producători, fiind verificati 51 de operatori economici, la 46 dintre acestia fiind constatate abateri”, a precizat Giani Bura, comisarul şef adjunct al CJPC Bihor.

Abateri

Dintre abaterile constatate amintim: comercializarea produselor lactate achiziţionate din Ungaria fără a avea traducerea elementelor de identificare şi caracterizare; abateri privind etichetarea produselor, respectiv lipsa unor elemente prevăzute de legislaţia în vigoare: lista ingredientelor, neprecizarea procedeul termic de prelucrare, etc.; utilizarea pentru cântărirea produselor vrac a mijloacelor de măsurare având verificarea metrologică expirată; neafişarea într-o formă vizibilă, lizibilă, uşor de citit, fără echivoc a preţului de vânzare a produsului precum şi a preţului raportat la unitatea de măsură.

„În urma acţiunii tematice de control au fost verificate 22.307 kg de produse lactate, 5.091 de kg prezentând deficienţe. Au fost întocmite 46 de procese verbale de constatare a contravenţiei prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 177.000 de lei şi 5.101 kg produse, în valoare de 20.372 de lei, au fost oprite temporar de la comercializare”, ne-a informat comisarul şef ajunct al CJPC Bihor.

Recomandări

CJPC Bihor sfătuieşte consumatorii bihoreni, ca, la achiziţionarea produselor alimentare să respecte câteva reguli, cu atât mai mult cu cât se apropie perioada de vară. Astfel, la achiziţionarea unui produs, trebuie analizat aspectul acestuia, precum şi etanşeitatea şi integritatea acestuia. Consumatorii trebuie sa refuze produsele care prezintă semne organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, mirosului, ambalaje neetanşe sau care prezintă semne ale începerii procesului de fermentare. Produsele pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare sau care prezintă termenul de valabilitate modificat, şters ori depăşit trebuie, de asemenea, refuzate. Un alt sfat al CJPC este ca produsele să fie achiziţionate doar din locuri autorizate, de la persoane autorizate. Consumatorii trebuie să verifice întotdeauna pe etichetă instrucţionile producătorului privind depozitarea, congelarea, decongelarea şi gătirea alimentelor. „La cumpărarea produselor, consumatorii trebuie să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doresc să reclame calitatea sau siguranţa unui produs”, conchide Giani Bura.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !