Comisarul şef Brîndaş, arestat preventiv

De Cristian Horgoș
3Comentarii
Comisarul şef Ioan Brîndaş, prezentat la Curtea de Apel
Comisarul şef Ioan Brîndaş, prezentat la Curtea de Apel
Adjunctul IPJ Bihor, Ioan Brîndaş, a declarat recurs faţă de arestare, care va fi judecat la ÎCCJ Bucureşti.

Curtea de Apel Oradea a admis, joi, propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile solicitată de DNA în cazul adjunctului IPJ Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş.

Joi, după audierile din sediul DNA Oradea, comisarul şef Ioan Brîndaş a răspuns scurt jurnaliştilor care l-au întrebat pentru ce a fost reţinut: „pentru spectacol!”.

Joi însă, la prezentarea în instanţă, comisarul şef Brîndaş s-a abţinut de la orice comentariu pentru ziarişti, la fel ca şi apărătorul său, avocatul Ioan Banciu – specializat în ultimii ani pe cauze penale macro-financiare.

În faţa completului condus de judecătoarea Adela Irina Condrovici, ofiţerul nu a dat declaraţii suplimentare celor susţinute la audierea de la DNA. Ca atare, judecătorii au ascultat expunerea procurorului DNA de caz – Ciprian Man şi a avocatului Banciu, ambele nefiind publice întrucât şedinţa a avut loc în Camera de Consiliu.

Recurs la Înalta Curte

După o oră de deliberări, completul a anunţat admiterea solicitării DNA.

Iar ofiţerul arestat a declarat recurs faţă de mandatul de arestare preventivă, recurs care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Până la soluţionarea cauzei penale, comisarul şef Ioan Brîndaş a fost pus la dispoziţia IGPR, pentru postul de adjunct al IPJ Bihor urmând a fi numit un alt ofiţer de către conducerea Poliţiei Române.

Acuzaţiile DNA

DNA a comunicat joi, pe site-ul www.pna.ro, acuzaţiile pentru care l-a reţinut pe ofiţerul bihorean,

Potrivit DNA, în 2011, comisarul şef Brîndaş ar fi finanţat cu 45.000 de euro activitatea a trei firme orădene, pentru achiziţii intracomunitare de zahăr, ulei şi alte alimente. Iar în schimb, ar fi primit „dobânzi foarte mari (camătă)” de 75.000 de euro.

„Mai mult decât atât, după ce SIF a fost sesizat despre activitatea evazionistă a celor trei firme, inculpatul Brîndaş Ioan ar fi divulgat informaţii confidenţiale din anchetă”, a mai informat DNA exemplificând cu o avertizare din august 2013 privind percheziţii domiciliare.

Credite de 118.000 de euro

Absolvent al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Ioan Brîndaş activează în IPJ Bihor din 1993. Din 2005, a fost numit şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, iar din 2010 este adjunct al şefului IPJ Bihor.

Din declaraţia de avere semnată în luna mai, reiese că deţine un teren intravilan de 452 mp şi o casă de 233 mp construiţi, ambele achiziţionate în 2007.

Tot în 2007, a contractat un credit bancar de 92.700 de euro iar în 2012 s-a împrumutat, pentru trei ani, cu 26.000 de euro de la numitul Brîndaş Dan.

Comisarul şef Ioan Brîndaş mai deţine 455.880 de acţiuni la Starfield Resources Inc Canada în valoare de 4.558 CAD şi 1.765 acţiuni la Condor Petroleum Inc. Resources în valoare de 715 CAD.

Venit salarial total în ultimul an de zile a fost de 79.412 lei.

Pe liste de interese figurează ca vicepreşedinte al International Police Association (IPA) Bihor – regiunea 1.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor