Comisioane eliminate pentru săraci

De Dan Birta
Băncile au eliminat o serie de comisioane bancare
Băncile au eliminat o serie de comisioane bancare
Persoanele cu venituri mai mici de 60% din salariul mediu brut pe economie vor scăpa de mai multe comisioane bancare.

Începând cu 27 ianuarie 2018, data la care a intrat în vigoare Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază, persoanele cu venituri reduse vor scăpa de mai multe comisioane bancare. Este vorba de comisioanele percepute pentru deschiderea şi închiderea unui cont bancar de plăţi cu servicii de bază, precum şi de comisionul pentru retrageri de bani sau comisionul pentru interogarea soldului.

Servicii gratuite

Băncile nu vor mai putea să perceapă anumite comisioane pentru conturile de plăţi cu servicii de bază atunci când este vorba de persoanele fizice cu venituri lunare sub 60% din câștigul salarial mediu brut. Salariul mediu brut prognozat pentru 2018 este 4.162 de lei. 60% din acest salar înseamnă 2.497,2 lei.

Deci serviciile vor fi gratuite pentru persoanele fizice care au venitul lunar sub această sumă. Pentru aceste persoane, instituţiile de credit vor oferi gratuit mai multe servicii bancare. Este vorba despre operaţiunile necesare pentru deschiderea şi închiderea unui cont de plăţi; retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dintr-un cont de plăţi, la ghişeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii. Serviciile de administrare de cont și serviciile ce permit depunerile de bani în cont vor fi, de asemenea, gratuite.

Legea mai prevede în mod expres că băncile nu vor putea să ceară comisioane pentru interogarea conturilor de plăți. În cazul cetățenilor cu venituri mici vor fi gratuite primele zece operațiuni lunare de plată pe teritoriul UE (debitările directe, plățile cu cardul și transferurile de credit).

Dispar o serie de comisioane şi pentru persoanele cu venituri lunare mai mari de 2.497,2 lei. Este vorba despre comisioanele pentru operațiunile de deschidere și închidere a unui cont de plăți; comisioanele pentru retragerile de numerar pe teritoriul UE dintr-un cont de plăți, la ghișeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii, şi comisioanele pentru interogarea conturilor de plăți.

Legea prevede că prestatorii de servicii de plată pun la dispoziția consumatorilor, în mod gratuit, cel puțin o dată pe an, o situație a tuturor comisioanelor suportate pe parcursul unei perioade anterioare de 12 luni împlinite, precum și, după caz, informații privind ratele dobânzilor prevăzute pentru servicii legate de un cont de plăți.

Comisioane comparate

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) are obligația de a pune la dispoziția consumatorilor un site internet cu acces gratuit, unde sunt comparate comisioanele percepute de către prestatorii de servicii de plată la nivel național. Site-ul internet oferă inclusiv informații cu privire la sediile prestatorilor de servicii de plată și la localizarea bancomatelor acestora.

Prestatorii de servicii de plată transmit ANPC, cel puțin o dată pe lună și ori de câte ori operează modificări, precum și la cererea acesteia, informații, în format deschis, prelucrabil automat, privind comisioanele percepute, precum și serviciile aferente unui cont de plăți și comisioanele percepute ce vor fi aplicabile, cu cel puțin 5 zile înainte de modificarea sau introducerea acestora.

Băncile care vor percepe comisioane pentru serviciile gratuite stabilite de Legea nr. 258/2017 în cazul conturilor de bază vor risca să fie amendate cu sume cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei. În plus, instituţiile vor putea fi obligate să restituie banii încasaţi ilegal, altfel vor risca amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei. De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se vor ocupa reprezentanţii Protecției Consumatorilor, fie la sesizarea consumatorilor sau a asociaţiilor de consumatori, fie din oficiu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !