Concurs cu premii în valoare de 2.000 de euro

De Crina Dobocan
Elevii de la Liceul Ortodox, faţă în faţă cu membrii RCE Foto: Alin Sonea
Elevii de la Liceul Ortodox, faţă în faţă cu membrii RCE Foto: Alin Sonea
Reprezentanţa Comisiei Europene în România a lansat, marti, la Oradea concursul „Lider european”.


Elevii de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea şi cei de la Liceul Teologic Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu” s-au întâlnit, marti, cu membrii Reprezentanţei Comsiei Europene în România (RCE). Aceştia au lansat a cincea ediţie a campaniei de informare şi comunicare „Europa, casa noastră”, program care se adresează elevilor şi profesorilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Derulat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, programul urmăreşte desfăşurarea unor activităţi cu dimensiune europeană prin care elevii sunt încurajaţi să se informeze despre Uniunea Europeană, istoria, politicile ei, precum şi despre ultimele evoluţii din domeniul afacerilor europene.

Campania se desfăşoară pe parcursul întregului an, sub egida Anului European al Dezvoltării și conţine două seturi de activităţi: „Vizite şi dezbateri în şcoli”și concursul de proiecte „Lider european”.

Astfel de vizite au avut loc, marti, în cele două unităţi de învăţământ din Oradea. Echipa de comunicatori ai Reprezentanţei Comisiei Europene a discutat cu liceenii de la Colegiul „Emanuil Gojdu” despre arta de a vorbi în public, leadership şi le-a fost prezentat concursul de proiecte „Lider European”. Prin „Lider european” li se oferă liceenilor posibilitatea de a-şi însuşi noţiuni de leadership şi tehnici de prezentare. Concursul de proiecte va avea două etape: una locală şi alta naţională.

Concret, liceenii trebuie să identifice o problemă în comunitate pe care să o rezolve cu ajutorul unui proiect. Echipele care fac cele mai reușite opt proiecte se vor califica în etapa finală, când vor merge la București și își vor prezenta proiectele în fața unui juriu.

Competiţia are în joc premii în valoare de 2.000 de euro pentru elevi, în timp ce profesorii coordonatori ai echipelor finaliste vor primi câte o excursie la Bruxelles la Comisia Europeană – au anunţat, ieri, organizatorii concursului.

Premiu special

Elevilor din clasele a III-a de la Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu” le-au fost testate cunoştinţele despre Uniunea Europeană şi, printr-un dialog interactiv, li s-au transmis altele noi (scopul Uniunii Europene, valorile, politicile ei etc.). La nivelul Liceului Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu” activitatea a fost coordonată de profesorii: Radu Rus, directorul instituţiei de învăţământ, alături de învăţătoarele Viorica Brege şi Maria Tirpe.
„Anul trecut, elevi de la liceul nostru au participat la un concurs de desene desfăşurat în cadrul programului «Europa, casa noastră», iar Maya Molnar – pe atunci elevă în clasa a II-a, acum, în clasa a III-a, a obţinut un premiu special la ediţia 2014 a acestei competiţii. Desigur, eleva a fost chemată la festivitatea de la Bucureşti. În baza acestei colaborări, echipa de comunicatori ai RCE a ajuns la noi”, a dezvăluit părintele Radu Rus, directorul Liceului Ortodox.

Activităţile programului sunt disponibile pe portalul web: www.europacasanoastra.ro care oferă elevilor şi profesorilor, participanţi în program, conţinut educaţional, o serie de servicii şi aplicaţii utile. Coordonatorii invită şcolile din România să participe în program prin completarea formularului online care este deschis la adresa menţionată. Şcolile și liceele participante vor putea apoi publica rapoarte şi fotografii realizate în cadrul evenimentelor lor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !