Conferinta pentru tratarea cancerului, la Oradea

De Otilia Șandor
Specialisti in radioterapie, la Oradea
Specialisti in radioterapie, la Oradea
Medici de la noi şi din Ungaria, profesori la facultăţile din Oradea şi Debrecen au finalizat un program transfrontalier, cu efect benefic asupra bolnavilor cu cancer din Bihar şi din regiunea Bihar. Proiectul derulat in cele doua universitati are ca scop tratarea mai eficientă a cancerului.

Joi, la Hotel Continental de la Oradea, s-a punctat finalizarea proiectului din Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi a cofinanţărilor naţionale acordate de guvernele celor două ţări proiectului comun HURO/0802/010_AF.

Reprezentanţi ai organizatorilor (Facultatea de Medicină și Farmacie a Universităţii din Oradea, în colaborare cu Departamentul de Radioterapie a Facultăţii de Medicină și Centrul de Sănătate – Universitatea Debrecen) au susţinut conferinţa: „Îmbunătăţirea radioterapiei bazate pe imagini pentru tratamentul cancerului în regiunea Bihor/Bihar IMRT ROC.

Cei prezenţi au concluzionat scopul, obiectivele, structura, grupurile-ţintă, precum şi realizările principale ale proiectului în cele două universităţi partenere.

Dr. Morvay Szabo Edina a efectuat un scurt istoric despre radioterapia din județul Bihor (între 1965-2012) şi a vorbit despre viitorul acestei discipline.

Specialişti în onco-radioterapie au detaliat şi informaţii despre măsurarea cantitativ – instrumentară a radiodermitei şi s-a subliniat rolul PET CT–lui în planificarea iradierii.

A fost menţionat şi rolul simulatorului în planificarea iradierii, s-a evidenţiat şi un studiu despre mucozită, cu metoda antifluorescentă laser indusă şi s-au enunţat indicații terapeutice actuale în cancerul ovarian, dar şi indicațiile PET-CT în diagnosticul cancerului bronhopulmonar.

Standardul de tratament în cancerul de col uterin, fracționarea alterată în radioterapie şi etapele elaborării planului de radioterapie cu raze gamma în cazul tumorilor capului și gâtului, precum şi beneficiile psihologice ale radioterapiei moderne – au fost alte subiecte de interes, dezbătute la conferinţa specialiştilor din cele două ţări.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !