Conflict deschis Bolojan-Vuscan

1Comentariu
Conflict deschis Bolojan-Vuscan
Edilul şef şi-a pierdut răbdarea în confruntarea cu agitatorul orădenilor din Ioşia.

Întâlnirea Municipaltăţii cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari a fost orice altceva decât dezbatere pe teme de termie, cum a fost anunţată iniţial: ofensivă vehementă împotriva primarului Ilie Bolojan în contextul creşterii preţului căldurii sau „aducere la cunoştinţă, nu discuţie”, după cum a sunat concluzia activului Florian Vlad.

Peste 250 de orădeni s-au arătat interesaţi de temă, majoritatea lor din Ioşia. Zona va fi lovită cel mai serios de scumpirea gigacaloriei. Pentru ei, Municipalitatea pregăteşte o dublare a preţului căldurii, prin impunerea unui preţ unitar pentru tot teritoriul Oradiei. Aceştia sunt acum, clienţii Transgex-ului, care le vinde gigacaloria la 104 lei. Discuţia a degenerat rapid într-un schimb de replici răstite, mai ales că participanţii erau agitaţi de intervenţiile lui Horia Vuşcan, liderului Mişcării Verzilor.

Consultanţă scumpă

„În toată lumea, sistemele centralizate produc căldură cu 10% mai ieftin decât orice sistem privat”, a fost argumentul pentru care trebuie păstrat CET-ul în viziunea edilului. Bolojan a înşirat problemele de mediu cu care se confruntă CET-ul: emisia de noxe şi transportul poluant al cenuşii la 12 km de oraş. A punctat şi problema economică: „pierderile de apă caldă din cauza fisurilor şi pierderea de căldură din cauza dezizolării magistralelor”. „Sunt 133 milioane de euro pentru serviciul de alimentare cu energie termică”, a declarat Marcel Boloş, şeful Direcţiei Programe cu Finanţare Externă, trăgând linie sub toate proiectele dedicate termiei, între care cel mai important e montarea unei turbine pe gaz metan.

„Să tăceţi!”

„Să reţinem că din banii ăştia două milioane de euro sunt merg pe consultanţă şi management. De ce consultanţă e nevoie aici?”, a intervenit Horea Vuşcan. „Proiectele europene au nişte reguli şi consultanţa la un proiect este una dintre ele. Dar noi primim 77 de milioane de euro pentru asta. Dacă nu acceptăm regulile, nu primim banii”, a primit răspuns de le Bolojan.

„Din cele şapte oraşe care au primit finanţate, restul toate sunt pe cărbune. Aradul a vrut pe gaz dar s-a retras din cauza preţului în creştere. Sunt ăia toţi nişte proşti că au rămas pe cărbune”, a insistat şeful Mişcării Verzilor, primind răspuns tot de la primar:„aveam suma asta din care puteam compăra o instalaţie de desulfurare sau să rezolvăm toată problema CET-ului”. Cu aceasta, răbdarea edilului şef pentru tânărul verde s-a epuizat: „Vă rog să tăceţi din gură! Vreţi să tăceţi din gură?!”.

Cristina Ghilea

Ajutor la incalzirea scumpa

Avertisment: Se va ajunge urat in Iosia1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor