Consiliul Judetean ia Selina. Spaniolii, trimişi la plimbare!

Cornel Popa şi Beniamin Rus în Padiş. În fundal, Maybach-ul patronului Selina.
Cornel Popa şi Beniamin Rus în Padiş. În fundal, Maybach-ul patronului Selina.
Drumul judeţean 191 Marghita – Tăşnad va fi reabilitat tot de Selina, după ce alte nouă oferte au fost descalificate.

Consiliul Judeţean a descalificat nouă dintre cele doisprezece oferte depuse, înainte ca firma Selina să fie desemnată câştigătoare pentru reabilitarea drumului de 27 de kilometri dintre Marghita şi Tăşnad (jud. Satu Mare). Între cei nouă descalificaţi se află şi cinci firme spaniole, care au depus oferte fie asociere cu firme românşti, fie pe cont propriu, într-un singur caz.

Doar trei oferte au fost acceptate, toate trei aparţinând unor firme româneşti. Iar Selina a câştigat, având cea mai ieftină ofertă dintre cele trei acceptate: circa 50 milioane de lei, fără TVA. A fost şi o ofertă mai ieftină decât cea firmei controlate de Beniamin Rus. Firma prahoveană SC Cast SRL, în asociere cu SC Drumuri şi Poduri Sălaj a oferit circa 40 milioane de lei, pentru aceeaşi lucrare. Dar a fost descalificată, în rând cu celelalte opt oferte neluate în calcul de Consiliul Judeţean.

Motivaţii generale

Iată motivaţia administraţiei judeţene pentru descalificarea a nouă oferte şi luarea în calcul a doar trei: „Din cele 9 oferte care au fost declarate ca fiind inacceptabile sau/şi neconforme, 4 dintre ele nu au răspuns la solicitarile de clarificări adresate de către autoritatea contractantă, iar celelalte 5 fie că au raspuns la solicitările de clarificări adresate de către autoritatea contractantă (dar aceste răspunsuri nu au fost concludente), fie că au avut greşeli facute la întocmirea ofertei tehnico – economice (sau ambele situaţii)”. O motivaţie ce lasă loc de interpretări, mai cu seamă că în cauză este vorba despre o descalificare în masă. Nu au fost descalificate firme de apartament, ci companii cu experienţă vastă în construirea de autostrăzi şi alte edificii, în Spania şi America de Sud. Este grăitor cazul firmelor Ideconsa Zaragoza sau Viales y Obras Publicas SA Madrid, dar şi a celorlalte firme spaniole prezente la licitaţia de la Consiliul Judeţean Bihor. SC Drumuri Orăşeneşti Oradea s-a asociat cu spaniolii de la Rubau pentru ca oferta lor să prindă greutate, însă fără rezultat: şi această ofertă a fost respinsă de către diriguitorii din fruntea Judeţului.

Ieftin în folosul cui?

Toate ofertele spaniolilor au fost mai scumpe decât cea lansată de Selina, dar sub valoarea estimată a lucrării. Însă oferta foarte ieftină a firmei lui Rus nu se traduce printr-o efort financiar considerabil mai mic din partea CJ Bihor, deoarece investiţia este finanţată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR). În condiţiile în care valoarea estimată a lucrării este de 66,2 milioane de lei, o ofertă câştigătoare foarte ieftină implică riscuri de două feluri: ori o lucrare executată slab, ori costuri suplimentare emise ulterior de către constructor şi acceptate de finanţator. Ceea ce, într-un final ar putea conduce la un cost total ce poate depăşi unele contraoferte respinse de către Consiliul Judeţean la licitaţie, ca fiind neconforme sau prea scumpe…

Potrivit CJ Bihor, termenul de realizare a investiţiei este de 18 luni, de la predarea amplasamentului, în 27 mai 2014.

Un istoric… bogat

Reamintim că Baniamin Rus, patronul firmei Selina, este în prezent cercetat penal într-o speţă ce se referă tocmai la relaţiile sale cu Consiliul Judeţean Bihor. Rus este suspect pentru dare de mită şi participare la spălare de bani, după ce în 2006 Selina cumpăra de la Consiliul Judeţean Bihor terenuri în Calea Aradului şi strada Universităţii, în vederea ridicării unor ansambluri rezidenţiale. Ansambluri care nu s-au mai ridicat nici până azi, decât în mică măsură, iar preţurile sociale promise iniţial de preşedintele CJ Bihor de la acea vreme, Kiss Alexandru, au fost date uitării cu totul de constructorul Selina, pentru cartierul Luceafărul. De altfel, în vremea preşedintelui Kiss, Selina mai câştiga deszăpezirea în tot judeţul Bihor, dar şi contractul pentru reabilitarea viitorului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

Acum, liderul UDMR Kiss Alexandru este vicepreşedinte al CJ Bihor. În urmă cu mai puţin de două luni, Kiss şi actualul şef al CJ Bihor, Cornel Popa ieşeau în public pentru a-şi înnoi jurămintele de alianţă la şefia CJ Bihor. Acest gest a fost interpretat ca o creştere semnificiativă a influenţei lui Kiss în Consiliul Judeţean Bihor, inclusiv la capitolul organizării unor licitaţii, precum cea pentru DJ 191 Marghita – Tăşnad…

FACT BOX

Oferte acceptate:

Selina SRL Oradea: 49,5 milioane de lei

Asocierea OPR ASFALT SRL Timişoara– SC VIAKON DRUM SRL Satu Mare– SC GAUSS TOPO SRL Oradea: 53,5 milioane de lei

SC Drum Construct Pericei: 57,5 milioane de lei.

 

 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor