Constientizati asupra poluarii cu nitrati

De Simona Albinaru
1Comentariu
Apa poate fi contaminată
Apa poate fi contaminată
S-a finalizat ce-a de-a doua etapă a Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”.

Pe durata derulării campaniei, Caravana a parcurs 86 de localități aflate pe lista zonelor vulnerabile la poluarea cu nitrați.

O echipă din cadrul proiectului a informat autoritățile și comunitățile locale despre campania de sensibilizare aflată în derulare, în scopul reducerii poluării cu nutrienți a surselor de apă. Membrii echipei au stat de vorbă cu fermieri, agricultori și cu autorități locale anunțând totodată, cu această ocazie, lansarea celei de a treia etape din campania de sensibilizare, seminariile, ce se vor desfășura la nivel local.

Acţiunea Caravana din cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” a început pe 24 septembrie. Într-o primă etapă au fost contactate autorităţile locale din 44 de localități.

Localitatea Sălacea din judeţul Bihor a fost cuprinsă în acest proiect. Prin intermediul acestuia, în localitate fiind construită şi o platformă de depozitare a gunoiului de grajd. „În judeţul Bihor localităţile Oradea, Şoimi, Tinca şi Sălacea sunt considerate ca fiind zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi din surse agricole”, a precizat Loredana Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor.

Informare

Caravana este parte integrantă a Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Poluării cu Nutrienţi”. Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.

În cadrul Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi se derulează investiţii în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi.

14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd au fost date în folosinţă încă de la sfârşitul anului trecut, într-o primă etapă de investiţii. În ultimele trei luni fiind finalizate alte 18 platforme comunale. Până în august 2013 fiind prevăzut să fie recepţionate încă 40 de platforme de colectare.

O altă componentă a proiectului este înfiinţarea de staţii de epurare şi construcţia reţelelor de canalizare.

În cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi sunt prevăzute plantări de perdele forestiere de protecţie, pe termen lung.

În România peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântână. În majoritatea comunelor şi satelor apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.

Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.

 

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor