Consultaţii şi detartraje gratuite

De Otilia Șandor
Consultaţii şi detartraje gratuite
Dentiştii bihoreni oferă în număr cel mai mare detartraje gratuite.


Bihorul este unul dintre primele patru judeţe din ţară cu cei mai mulţi medici înscrişi într-o campanie naţională în cadrul căreia se oferă consultaţii şi, după caz, detartraje gratuite. Bucureștiul conduce clasamentul cu cei mai multi medici inscrisi, 287 medici dentiști, urmat de judetul Cluj, Dolj, Bihor și Brașov.

Topul județelor în care românii pot găsi detartraje gratuite este condus, însă, de Bihor, cu nu mai puțin de 72 medici dentiști oferă acest serviciu gratuit, urmat de București, cu 64 medici și Dolj, cu 54 medici.

Zâmbeşte România

Din martie, de când a început campania de educare cu privire la igiena orală „Zâmbeşte România”, peste 1.500 de medici din toată ţara au oferit consultații gratuite în cabinetele lor și, în unele cazuri, detartraje gratuite. Programul acoperă deja 41 de judeţe, cu 10 mai mult față de campania de anul trecut, iar numărul medicilor va mai crește până în decembrie, când se finalizează campania.

Simona Jalea, purtător de cuvânt al companiei ce organizează campania naţională a declarat că studii anterioare „Zâmbește România” arătau că în 2012, peste 80% dintre români se confruntau cu probleme dentare, cele mai frecvente dintre acestea fiind cariile. În plus, un studiu comandat de GSK Consumer Healthcare în 2014 dezvăluie că majoritatea românilor nu se spală pe dinți seara, așa cum recomandă medicii dentişti, ci doar dimineața, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacțiune socială.

Cei care doresc să se programeze la consultaţie pot intra pe website-ul www.zambesteromania.ro, în secțiunea „Consultații stomatologice gratuite”, alegând județul și orașul; li se vor afișa datele de contact ale cabinetului și un indicator care arată dacă respectivul cabinet oferă și detartraje gratuite, iar programarea se face simplu printr-un telefon direct la cabinet.

Despre organizator

GSK Consumer Healthcare este parte din grupul de companii GSK cu prezenţă globală – considerată cea mai mare companie de medicamente fără prescripţie medicală din lume şi primul jucător în piaţa de produse de îngrijire orală specializată.

În România, GSK are o tradiţie de peste 25 de ani şi peste 150 milioane euro investiţie în piaţa locală: „Zâmbeşte România” este o campanie dezvoltată în parteneriat cu Platforma Europeană şi are ca scop atragerea atenției asupra importanței prevenției și igienei orale în România”.

Românii nu se spală seara pe dinţi

Studii anterioare Zâmbește România arătau că în 2012, peste 80% dintre români se confruntau cu probleme dentare, cele mai frecvente dintre acestea fiind cariile.

Un studiu comandat de GSK Consumer Healthcare1 în 2014 dezvăluie că majoritatea românilor nu se spală pe dinți seara, așa cum recomandă medicii dentişti, ci doar dimineața, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacțiune socială, văzându-l mai mult ca un act estetic, așa cum este aranjarea părului sau machiajul înainte de a ieși din casă, decât unul pentru propria sănătate. Astfel, peste 45% dintre respondenți au declarat că își periază dinții mai puțin de 2 ori pe zi, deși un procent de 90% din eșantion este de acord cu importanța rutinei minime de dimineața și seara.

În acest context, medicii atrag atenția asupra riscurilor pe care le are neglijarea igienei orale asupra stării de sănătate: cariile netratate pot duce la afecțiuni dentare serioase, dureroase sau la pierderea dinților și pot afecta buna funcționare a întregului organism. Pe de altă parte, depunerile de tartru pot duce la sângerări gingivale și gingivită, care, netratate, pot cauza parodontoză.

Copiii, stare precară

Necesitatea unei vizite la medicul dentist cât mai devreme în copilărie este imperioasă, spune Simona Jalea, care indică faptul că studiul realizat în 2013 în școlile din ţară3 în cadrul campaniei „Zâmbește România” anunță că 38% dintre copii au placă bacteriană microbiană semnificativă, fapt ce semnalizează o stare precară de igienă orală. Placa bacteriană favorizează apariția cariilor și problemelor gingivale și indică lipsa unei igiene orale corespunzătoare.

Arma principală pentru placa microbiană este astfel periajul dentar însă pe termen lung este necesară intervenția profesionistă – detartraj, o operațiune de curățare a dintelui la bază. Din acest motiv, acest serviciu a fost inclus de unii medici dentiști în oferta lor gratuită.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !