Contabilii nu vor să fie cârtiţele Fiscului

De Dan Birta
Contabilii nu vor să fie cârtiţele Fiscului
Fiscul vrea să-i oblige pe experţii contabili să toarne firmele care au operaţiuni minime de 5.000 de euro pe zi.


Contabilii şi experţii contabili trag un semnal de alarmă asupra Codului de procedură fiscală aprobat de Guvern în şedinţa din 25.03.2015, aflat în procedură parlamentară la Senat. Ei solicită eliminarea dispozițiilor privind obligația experţilor contabili, precum şi a altor profesii libere, de a informa zilnic ANAF cu privire la operațiunile în lei sau valută, despre care au luat cunoștință cu ocazia desfășurării activității, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 5.000 euro.

Apel

În acest sens, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) a lansat un apel pentru amendarea acestui cod. „CECCAR solicită eliminarea acestor prevederi care încalcă grav secretul profesional, deoarece obligația de raportare către ANAF a operațiunilor care depășesc un anumit plafon valoric transformă experţii contabili în agenți administrativi și știrbește grav independența profesională a expertului contabil. Prevederile art. 67 din proiectul susmenționat precizează că legea fiscală recunoaște dreptul expertului contabil şi contabilului autorizat de a refuza furnizarea de informații către organul fiscal, cu privire la datele de care a luat cunoștință în exercitarea activității sale profesionale”, se spune în apelul semnat de Robert Aurelian Şova, preşedintele CECCAR.

Pe de altă parte, în mod contradictoriu, art. 62 din același proiect impune experţilor contabili obligația de a raporta operațiunile de peste 5.000 de euro sau echivalentul acestei sume, despre care au luat cunoștință, inclusiv pe cele sub acest plafon valoric care sunt mai multe și „par a avea o legătură între ele”. „Această prevedere este inacceptabilă și este de natură să genereze abuzuri, inclusiv sub forma unor presiuni ce afectează grav secretul profesional al experţilor contabili şi contabililor autorizaţi – singurul criteriu care garantează, prin conștiința profesională, confidențialitatea informațiilor de care a luat cunoștință expertul contabil, confidențialitate ce constituie temeiul încrederii în profesia de expert contabil şi contabil autorizat”, precizează preşedintele CECCAR.

Confidenţialitatea, principiu important în Codul etic al profesioniştilor contabili, precum şi secretul profesional reprezintă garanții ale profesiei legale de expert contabil şi de contabil autorizat, care sunt grav afectate de modificările propuse în proiect.

„CECCAR nu acceptă să raporteze zilnic informații organelor fiscale, în formatul, cu conținutul și detaliile pe care le va stabili Președintele ANAF, prin norme infraparlamentare, pe baza unei norme de atribuire de competență într-un domeniu ce vizează activități care țin de domeniul vieții private a clienților ori de secretul comercial al afacerilor, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale specifice privind secretul profesional”, sună apelul CECCAR.

În dreptul comunitar și internațional, principiul confidențialității și al secretului profesional al expertului contabil este recunoscut ca având un rol fundamental în derularea afacerilor şi în desfăşurarea activităţii de expertiză contabilă şi contabilitate fiind integrate şi în Codul etic al profesioniştilor contabili la nivel naţional şi internaţional.

„În consecință, este imperios necesară eliminarea din categoria celor obligați de a face astfel de raportări a experţilor contabili, şi a altor profesii libere, care altfel sunt puși în situația de a furniza informații în privința clienților cu privire la date despre care au luat cunoștință în exercitarea activității lor”, subliniază şeful CECCAR.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !