Controale in teren la fermierii bihoreni

De Simona Albinaru
Controale in teren la fermierii bihoreni
Reprezentanţii APIA Bihor au început activitatea de control pe teren la fermierii care au depus cererea unică de plată pe suprafaţă 2013. Controalele se vor desfăşura până la 30 septembrie.

Conform eşantionului stabilit pentru acest an, vor fi verificate 191 de exploataţii prin control clasic pe teren, din care 171 de exploatatii vor fi verificate cu privire la respectarea condţtiilor de agromediu şi 8 cu privire la respectarea cerinţelor de ecocondiţionalitate.

De asemenea, vor fi verificate 1.802 exploataţii prin teledetecţie, din care, pentru 38 vor fi verificate şi condiţiile de agromediu, iar pentru un număr de 61 vor fi verificate condiţiile de ecocondiţionalitate.

Scop

Scopul controalelor pe teren este acela de a verifica datele declarate de către fermieri în cererea de plată precum şi de a verifica respectarea condiţiilor de eligibilitate, pe baza examinării situaţiei efective de pe teren.

În timpul controlului pe teren se verifică limitele şi suprafaţa parcelelor agricole, respectarea condiţiilor de ecocondiţionalitate, pe suprafaţa întregii ferme. Sunt de asemenea verificate speciile plantelor cultivate pe parcela agricolă declarată în solicitarea de sprijin sau tipul categoriei de folosinţă a terenului şi respectarea cerinţelor specifice pachetelor de agro-mediu, pentru parcela solicitată.

„Doresc să atenţionez fermierii care au depus cereri unice de plată că nerespectarea normelor de agromediu şi ecocondiţionalitate poate conduce la reducerea plăţilor sau excluderea de la plată la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai mulţi ani. De asemenea, îi sfătuiesc pe fermierii care vor fi verificaţi să dea curs solicitărilor funcţionarilor APIA de a se prezenta la terenul verificat deoarece este necesară prezenţa fermierului atunci când acesta a fost selectat pentru controlul măsurii de agromediu şi de asemenea pentru controlul cerinţelor de ecocondiţionalitate din domeniul cerinţelor legale în materie de gestionare, adică a SMR-urilor”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.

Norme pentru Măsura 214

În ceea ce priveste solicitanţii plăţilor în cadrul Măsurii 214, Plăţi de agromediu, acestia trebuie să ţină o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea cerinţelor de agro-mediu (Caietul de agro-mediu) pe o perioadă de 5 ani începând de la data la care a semnat angajamentul cu APIA. Toate înscrisurile trebuie actualizate ori de câte ori se realizează activităţi legate de angajamentul de agromediu asumat. Fermierul trebuie să păstreze acest caiet cu înregistrările făcute, pe toată perioada angajamentului, pentru toate campaniile începând cu anul în care s-a semnat angajamentul şi 3 ani după încheierea acestuia. În cazul unui control din partea APIA dar şi a altor organisme de control abilitate fermierul trebuie să prezinte acest caiet. Conform Ordinului MADR nr. 275/2011, lipsa Caietului de agro-mediu (pe anul în curs şi anii precedenţi), dar şi necompletarea sau prezentarea incompletă a acestuia, atrage după sine sancţionarea fermierului, sancţionare care poate ajunge până la excluderea de la plată pe pachet ori măsură şi în plus returnarea tuturor sumelor primite în anii anteriori. Pentru parcelele de pajisti permanente pentru care fermierul nu solicită pachete de agromediu, trebuie să prezinte registrul de evidenţă al lucrărilor.

„Ţinând cont de activităţile agricole specifice acestei perioade, un alt lucru important care trebuie avut în vedere de către toţi solicitanţii plăţilor directe pe suprafaţă este respectarea GAEC-urilor 5 şi 8, pentru menţinerea nivelului de materie organică din sol şi pentru evitarea deteriorării habitatelor naturale. Astfel, nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenuri arabile şi arderea vegetaţiei pajistilor permanente, decât cu acordul organelor competente. Dacă arderea este produsă de persoane necunoscute, proprietarul are obligaţia de a anunţa Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sau organele de poliţie din zonă. Documentele doveditoare trebuie emise de către autoritaţile competente înainte de data controlului”, a conchis Florian Pavel.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !