Controale la materialul săditor

De Simona Albinaru
Doar cu acte
Doar cu acte
Neglijenţa primăriilor expune producătorii agricoli unor sancţiuni usturătoare.


În această perioadă, Direcţia pentru Agricultură Bihor a demarat controale în pieţele şi standurile de comercializare a materialului săditor pomicol şi viticol.

„Deşi am emis mai multe materiale informative în ceea ce priveşte modul de eliberare a atestatelor de producător precum şi obligaţiile care revin celor care comercializează material săditor, am constatat că acestea nu sunt respectate”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor. Astfel, comercianţii nu deţin paşaport fitosanitar obligatoriu pentru toate loturile de material săditor comercializat, de asemenea sunt utilizate în continuare certificate de producător eliberate în baza HG 661/2001, act normativ abrogat începând cu 3 noiembrie 2014 prin Legea 145/2014, situaţie favorizată şi de neglijenţa personalului din administraţia publică locală (primării).

Sancţiuni

Astfel, un comerciant care vindea butaşi de pomi din mai multe specii şi soiuri în baza unui certificat de producător care nu respectă legislaţia în vigoare, respectiv Legea 145/2014 şi fără documente fitosanitare a fost sancţionat de reprezentanţii DA Bihor cu amendă totală de 18.000 lei.

„Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii nedorite, dorim ca cei implicaţi în producerea şi comercializarea materialului săditor să se informeze asupra obligaţiilor pe care le au, în acest sens personalul Direcţiei pentru Agricultură Bihor le stă la dispoziţie pentru orice fel de informaţii în domeniu”, a concluzionat șeful DA Bihor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !