Controversă: Taxă foto pentru miri în Cetatea Oradea? Nu! Sau ba da?

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
11Comentarii
În luna martie, încă nu se cerea taxă foto în Cetate
În luna martie, încă nu se cerea taxă foto în Cetate
Deşi directorul Lucian Popa afirmă că taxa este percepută doar în condiţii speciale, paznicii din Cetate cer mirilor dovada taxei foto achitate.

Sunt taxaţi sau nu mirii care vor să-şi facă fotografii de nuntă în Cetatea Oradea? În urmă cu o săptămână, un cotidian local publica o ştire prin care evidenţia faptul că şedinţele foto-video se taxează în Cetatea Oradea. Aşadar, se învedera faptul că fotografiile de nuntă, botez, logodna etc. ar fi taxate de Primăria Oradea! Indiferent că doritorii vor doar în curtea interioară sau de-a dreptul în interior, eram anunţaţi că 40 de lei este taxa foto-video/oră, iar 300 de lei este taxa foto-video pe zi.

AIO: „Mirii pot poza gratis”

Contactat de redactorul JB&BIHON, directorul Direcţiei Patrimoniu din Primărie (fosta AIO), Lucian Popa are o altă optică, pe acest subiect. Popa face câteva precizări de bun simţ: „Se percepe taxă doar dacă afectezi o parte din domeniul public. Te duci cu cineva şi vrei o bucată de teren pentru un album foto. Dacă te duci cu prietena să îţi faci poze, nu are nimeni nicio treabă. Pentru poze de nuntă? Nu se taxează. Dar când afectezi un colţ, îl blochezi şi vii cu alai, cu decor, atunci da. Practic, când vrei un colţ al tău, se percepe taxă. În interior, în Muzeu, există aceste taxe. Dacă soliciţi personalul nostru, ai nevoie de asistenţă tehnică, atunci există o taxă de 300 de lei. Iar 40 de lei pe oră este taxa dacă nu ai nevoie de asistenţa personalului angajat”, transmite Lucian Popa.

„Ni s-a cerut taxă”

Că directorul Popa transmite una, iar angajaţii Primăriei din Cetate fac alta este un aspect ce poate naşte semne de întrebare. Bunăoară, fotograful profesionist Dan Pazmany, de la Sarafoto, ne-a transmis că, recent, nu a putut fotografia în curtea Cetăţii cupluri proaspăt căsătorite, deoarece miresei i s-a solicitat, la intrare, dovada că plătise taxa foto! Şi nu avea cine s-o perceapă, la ora respectivă.

„Am fost în Cetate pentru sesiuni foto, într-o sâmbătă şi într-o după-amiază, în timpul săptămânii, după ora 17 şi pentru că nu era nimeni la casierie ca să achităm taxa, paznicul nu ne-a lăsat să intrăm! Eu puteam intra fără nici o problemă, dar când a văzut mireasa, m-a întrebat dacă am plătit taxa. În parcul Cetăţii nu ne-a cerut nimeni taxă, doar în curtea interioară. Nu vroiam să blochez accesul nimănui, ci doar să folosim, efectiv, detaliile Cetăţii, în fotografii. Nu am vrut să intrăm în clădiri, ci doar în curtea interioară, dar şi acolo ne-a cerut taxă”, relatează Dan Pazmany, fotograf profesionist cunoscut în Oradea. Pazmany se arată mirat de ce se întâmplă în Cetatea Oradea, mai cu seamă că asemenea obstrucţionări nu sunt întâlnite în alte părţi. „De exemplu, la Viena, la Palatul Schonbrunn este gratis”, afirmă Pazmany, referindu-se la grădinile şi curţile palatului imperial.

Lucian Popa - taxa foto

În schimb, şeful Direcţiei Patrimoniu subliniază că paznicii de la Cetate sunt în eroare şi că, de fapt, nu se cere taxă foto-video pentru fotografierea în spaţiile exterioare, fie şi în curtea interioară. Cu condiţia să nu ai cerinţe speciale. De altfel, şeful din Primărie consideră că proaspăţii căsătoriţi, cei ce vin să-şi facă fotografii în curtea Cetăţii fac, de fapt, reclamă gratuită Cetăţii şi sunt bineveniţi, fără taxă. Aşadar, orădeni, miri, logodnici sau proaspăt părinţi, liber la poze în Cetate. Iar dacă vă obstrucţionează paznicii, reclamaţi la Primărie, fie şi prin aplicaţia smartphone Oradea City Report.

Fiecare înţelege ce vrea

Noul manager al Cetăţii, bucureşteanca Gabriela Arghiroiu nu a reuşit să ofere un răspuns lămuritor în această chestiune. Prin subalterna sa, Bianca Irimie, Arghiroiu s-a limitat să transmită că taxa foto-video în Cetatea Oradea este reglementată de HCL 712/2015, privind stabilirea taxelor şi impozitelor locale pe anul 2016. În respectiva hotărâre, la capitolul „Taxe aferente serviciilor de ghidaj in cadrul Complexului cultural turistic Cetatea Oradea” se stipulează următoarele: „Taxa fotografiere/filmare – 40 lei/ora fara asistenta personalului angajat al Centrului de Informare turistica, al Muzeului Cetății si Orașului Oradea; 100 lei/ora pentru studiourile de filmare sau pentru servicii ce implica blocarea pe un interval de min o ora da fluxului muzeal si a personalului angajat pentru asistenta”. Fără alte detalii. Aşadar, lasă la latitudinea angajaţilor Primăriei modul în care este percepută taxa foto-video în Cetatea Oradea, proaspăt reabilitată din bani europeni, dar cofinanţată din banii publici ai Oradiei. Adică ai orădenilor.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor