Crater Maraton: Băile 1 Mai – Tăşad

De Cristian Horgoș
La ediţia I de la Crater Maraton Foto: velosportoradea.ro
La ediţia I de la Crater Maraton Foto: velosportoradea.ro
A II-a ediţie a concursului de ciclism montan „Crater Maraton” va lua startul duminică, de la Ştrandul cu Valuri din Băile 1 Mai şi se va desfăşura 100% pe teren accidentat, ocolind toate localităţile. Cu peste 200 de ciclişti înscrişi, concursul se impune ca cel mai popular în Bihor.


Vor fi trei categorii de trasee: Copii&Family (2 km), Scurt (37 km, cu circa 800 m diferenţă de nivel) şi Lung (57 km, cu circa 1.600 m diferenţă de nivel).
Lângă zona de Start/Finiş se află Rezervaţia Naturală „Lacul cu Nuferi – Pârâul Peţea”. Iar de-a lungul traseelor se mai află rezervaţia paleontologică „Locul Fosilifier de pe Dealul Şomleu” cu un aven vertical denumit incorect de localnici „Crater”, precum şi trei rezervaţii la Tăşad (naturală, paleontologică şi arheologică) cu Situl arheologic “Cetăţaua” (cu rămăşiţele unei aşezări dacice stăvechi) şi “Calcarele tortoniene” din Valea Stracoşului, vale unde în urma unor săpături arheologice cercetătorii au găsit rămăşiţele unei Balene de 13 milioane de ani.

Traseele trec în mare parte în zone împădurite. Străbat şi o pădure de conifere cu molizi, pini şi jneapăn, acestea fiind răspândite cu precădere doar la altitudini montane, cu zone mai reci – nicidecum în zone de deal şi câmpie cum întâlnim în apropierea Oradiei.

În afară de pădurea de conifere, traseele mai trec prin pârâu, trec în viteză prin văi secate şi pe creste, având şi urcări mai accentuate, eventual cu push-bike pentru unii dintre noi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !