Cresc cheltuielile deductibile la veniturile din drepturi de autor

De Dan Birta
Cresc cheltuielile deductibile la veniturile din drepturi de autor
Codul fiscal, modificat de la 1 ianuarie 2016, aduce o serie de modificări şi completări privind veniturile obţinute din drepturi de proprietate intelectuală.

Cea mai importantă modificare se referă la creşterea cotei de cheltuieli forfetare de la 20% la 40%. Astfel, venitul net din drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, se stabileşte prin scăderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

Cei în cauză au posibilitatea opţiunii de impunere finală a veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală. În această situaţie se reţine impozit pe venit în cotă de 16% asupra venitului brut din care se deduce cota forfetară de cheltuieli şi contribuţiile sociale obligatorii reţinute la sursă. Contribuabilul nu are obligaţia depunerii declaraţiei anuale privind venitul realizat – formular D200.

Persoanelor care nu optează pentru impunerea finală, li se va reţine un impozit pe venit 10% la venitul brut şi contribuţiile sociale obligatorii reţinute la sursă. În această situaţie, contribuabilul are obligaţia depunerii declaraţiei anuale privind venitul realizat – formular D200, iar organul fiscal va emite decizia de impunere anuală.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !