Cresterea salariilor, tentativa ratata

De Cristina Ghilea
2Comentarii
"Nu suntem în măsură să asigurăm, acum, aceşti bani" Mircea Mălan
"Nu suntem în măsură să asigurăm, acum, aceşti bani" Mircea Mălan
„Ajutor de urgenţă” – aceasta este încadrarea leaglă pe care Sindicatul „Civica” din Primaria Oradea l-a găsit pentru suma de 500 de lei pe care a cerut-o, în această lună executivului local, pe lângă salariul din această lună.

Conducerea Primăriei Oradea a refuzat cererea sindicaliştilor şi nu a promovat cererea pe masa consilierilor locali.

„Vreme de trei ani de zile, nici măcar cu inflaţia nu s-au ajustat salariile. E o cerere de bun simţ, este nevoie acest ajutor, mai ales acum, pentru a uşura plata cheltuielilor comune ale familiilor”, spune Gheorghe Bejan, lider de sindicat.

Sindicatul îşi justifică demersul prin faptul că din aprilie 2012 „au fost pierdute toate drepturile negociate, urmare a expirării contractului colectiv de muncă şi a acordului de muncă. Fiecare angajat a pierdut în medie 5.000 lei net în perioada aprilie – decembrie”. Funcţionarii nu au mai primit nici al 13-lea salariu, nici primele de vacanţă, salariile de merit sau premiile.

În opinia liderului de sindicat toate acestea „au condus la diminuarea cu până la 45% a veniturilor nete pentru anumite categorii de personal”.

Tensiuni sociale

„În vederea evitării unor tensiuni sociale probabil greu de controlat”, Civica a cerut promovarea în şedinţa de săptămâna trecută a unui proiect de hotărâre prin care, în baza Legii Venitului Minin Garantat, să se acorde plata unei sume de 500 de lei pentru fiecare angajat din toate instituţiile subordonate Consilului local. Banii ar reprezenta „compensare parţială(cca 10%) din pierderile înregistrate de fiecare în perioada aprilie – decembrie 2012”.

Cum niciun proiect de hotărâre cu această temă nu a ajuns pe masa aleşilor, este evident că edilii au ales să nu dea curs cererii sindicaliştilor. Viceprimarul Mircea Malan a justificat respingerea cererii prin „presiunea bugetară covârşitoare din acest an” şi prin „necesitatea de lichidităţi pentru finanaţarea proiectelor”. „În condiţiile în care se fac restructurări, disponibilizări şi reduceri din veniturile angajaţilor de la regii, suntem obligaţi să respingem cererea sindicatului. Nu suntem în măsură să asigurăm, acum, aceşti bani. Am vrea să le creştem salariile dar realitatea economică nu permite”, spune viceprimarul.

O situaţie a veniturilor lunare ale angajaţilor din Primărie, Administraţia Imobiliară Oradea, Administraţia Socială Comunitară Oradea, CSM, Casa de Cultură şi Centrul de zi arată că 421 de angajaţi au venituri nete sub 1.500 de lei, 144 de funcţionari încasează lunar până la 2.000 de lei, 80 iau până la 2.500 lei. În partea superioară a clasamentului, 22 de angajaţi iau până-n 3.000 de lei iar 33 încasează peste 3.000 de lei lunar.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor