Cristiana Bigan, invinuita de dare de mita

De Cristian Horgoș
Reactualizat la:
3Comentarii
Cristiana Bigan, invinuita de dare de mita
Cristiana Bigan e învinuită că ar fi dat mită pentru ca fiul ei să devină consilier pentru afaceri europene pe POSDRU.

Fosta şefă a Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Bihor, Cristiana Bigan, este urmărită penal într-un dosar în care sunt suspectate de DNA şi funcţionare din Ministerul Muncii. În urma anunţului făcut de DNA, Iulia Coruţ a demisionat luni din postul de director de cabinet al ministrului Muncii.

Ancheta DNA a pornit de la suspiciunea că Bigan Cristiana, actualmente comisar pentru protecţia consumatorului în Bucureşti, ar fi intervenit pentru ca fiul ei, Paul Ferchedău (28 ani), să afle subiectele la un examen pentru ocuparea postulului de consilier pentru afaceri europene.

Iar luni, DNA a comunicat, inclusiv pe propriul site www.pna.ro, începerea urmăririi penale faţă de cinci persoane.

Astfel, în sarcina Iulianei Coruţ s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, instigare la infracţiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj (ne)patrimonial.

Bigan Cristiana este bănuită de dare de mită şi complicitate la infracţiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii.

Ferchedău Paul-Cristian este suspectat de folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la uz de fals.

Mănuceanu Paula, consilier la cabinetul ministrului din cadrul Ministerului Muncii, este învinuită de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj (ne)patrimonial, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi sustragere de înscrisuri. Iar Dumitriu Simona, funcţionar în cadrul unei autorităţi naţionale, este învinuită de complicitate la luare şi dare de mită.

Suma nu se ştie

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale rezultă următoarele: „În octombrie 2012, ca urmare a intervenţiei Iulianei Coruţ, învinuita Paula Mănuceanu a făcut demersuri pentru ca Ferchedău-Paul Cristian să intre în posesia subiectelor la examenul pentru ocuparea funcţiei de consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcţiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) – Serviciul Evaluare Programe, organizat de minister în decembrie 2012. Pentru a-l favoriza pe Ferchedău în ocuparea acestui post, Coruţ Iuliana a pretins şi primit o sumă de bani de la Bigan Cristiana, mama candidatului, prin intermediul Simonei Dumitriu, sora Iulianei Coruţ”.

Luni nu am reuşit să-l contactăm telefonic pe Ferchedău Paul la numărul de telefon indicat pentru firma orădeană Behton şi nici pe mama sa.

Aşadar notăm doar precizarea DNA că în această fază a procesului penal se impune prezumţia de nevinovăţie.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor