Cristiana Bigan, la judecata

De Cristian Horgoș
4Comentarii
Cristiana Bigan, la judecata
Bigan e acuzată de dare de mită şi complicitate la permiterea accesului neautorizat la informaţii nepublice.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat vineri trimiterea în judecată a patru funcţionari din Ministerul Muncii, printre care şi fosta şefă a OJPC Bihor, Cristiana Bigan, precum şi a fiului acesteia.

Tărăşenia s-a petrecut după ce Ministerul a anunţat în octombrie 2012 organizarea concursului de ocupare a funcţiei de consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcţiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) – Serviciul Evaluare Program.

La examenul derulat în decembrie s-au înscris Ferchedău Paul Cristian (fiul Cristianei Bigan) şi încă doi candidaţi.

Procurorii DNA arată în rechizitoriu că, în urma intervenţiei inculpatei Coruţ Iuliana, director de cabinet al ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, inculpata Paula Mănuceanu, consilier la cabinetul ministrului, ar fi făcut demersuri pentru ca Ferchedău să intre în posesia subiectelor la examenul organizat de minister.

„Concret, pe 30 noiembrie şi 3 decembrie 2012, Mănuceanu Paula a transmis prin poşta electronică, Cristianei Bigan, variantele de subiecte destinate susţinerii probei scrise, deşi până la deschiderea plicului în sala de concurs, adică până în dimineaţa zilei de 6 decembrie 2012, acestea aveau caracter confidenţial”, susţine DNA.

După susţinerea probei de concurs, lucrările au fost predate pe baza de borderou şi au devenit documente oficiale aflate în păstrarea ministerului.

Lucrare înlocuită

„Deşi a avut acces la subiecte, în lucrarea scrisă de concurs, inculpatul Ferchedău-Paul Cristian a oferit o serie de răspunsuri incorecte sau incomplete. Prin urmare, după predarea lucrărilor, inculpata Mănuceanu Paula, la iniţiativa lui Coruţ Iuliana a sustras din dosarul de concurs, anterior corectării, lucrarea cu răspunsurile incomplete sau incorecte şi a înlocuit-o cu o altă lucrare rescrisă de Ferchedău Paul Cristian în biroul şi sub supravegherea sa. În acest fel, la momentul corectării, comisia s-a pronunţat prin corectarea unui înscris plăsmuit şi astfel au fost asigurate şansele de reuşită ale lui Ferchedău-Paul Cristian”, mai acuză procurorii DNA.

Pe 21 decembrie, Ferchedău a primit propunerea de numire în funcţia respectivă. Anchetatorii afirmă că în schimbul favorizării lui Ferchedău, inculpata Coruţ Iuliana, a pretins, în nume propriu de la Bigan Cristiana, sume de bani, bunuri şi alte foloase. De asemenea, la data de 12 decembrie 2012, a mai pretins în mod indirect, prin intermediul inculpatei Dumitriu Simona, sora sa şi colegă de serviciu cu Bigan Cristiana, mama candidatului, remiterea foloaselor.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor