Cu permisul de conducere suspendat

De Alexandra Lăzureanu
1Comentariu
Cu permisul suspendat
Cu permisul suspendat
Celor care li s-a suspendat permisul li se va elibera o dovadă, cu care le este permis să conducă 15 zile.

Cu toate acestea, eliberarea dovezii respective depinde de abaterea care a fost săvârşită. În cazul în care şoferul sancţionat a condus un autoturism neînregistrat, sau a urcat la volan după ce a consumat alcool, sau poate a condus cu viteză excesivă, acesta poate rămâne fără permis pentru o perioadă de până la 90 de zile. Acestea sunt doar câteva din situaţiile în care permisul de conducere poate fi suspendat şi înlocuit cu o dovadă cu drept de circulaţie valabilă pentru 15 zile, timp în care cel rămas fără permis poate încă să urce la volan. După expirarea acestei perioade, cel în cauză nu mai are voie să conducă până la redobândirea permisului. În unele situaţii, rutieristul poate elibera dovada respectivă, dar fără drept de circulaţie, ceea ce înseamnă că perioada de suspendare a permisului începe din acel moment.

Fără drept de circulaţie

Printre cazurile de abateri sau infracţiuni săvârşite pentru care nu se eliberează dovadă cu drept de circulaţie se numără punerea în circulaţie a unei maşini neînmatriculate sau neînregistrate sau cu număr fals, conducerea maşinii care are defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, refuzul de recoltare a probelor de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, părăsirea locului accidentului, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte sau când semnalele sunt în funcţiune, depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi organizarea sau par-ticiparea la întreceri neautorizate pe drumurile publice.

Termene în lege

În oricare dintrecele două cazuri (cu sau fără drept de circulaţie), permisul de conducere va fi reţinut de oamenii legii care au constatat abaterea, iar în cazul în care cel sancţionat nu are asupra sa actul respectiv, el este obligat să se prezinte în termen de cinci zile la sediul Serviciului Rutier pentru a preda permisul. În caz de neconformare, perioada de suspendare se va majora cu încă 30 de zile. După ce trec cele 15 zile de valabilitate a dovezii, începe perioada de suspendare, care poate fi de 30, 60 sau 90 de zile. În cazul în care, deşi în perioada de suspendare, cel în cauză încă deţine permisul de conducere şi este oprit de agenţii rutieri, acesta se va alege şi cu dosar penal pentru conducere cu permisul suspendat. Totodată, după terminarea perioadei de suspendare a permisului, persoana în cauză trebuie să se prezinte la Serviciul Rutier pentru a-şi lua permisul înapoi, pentru că a circula fără document poate însemna o nouă amendă.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor