Cu restauratori de faţade din Franţa şi Italia

De Cristian Horgoș
„La firme lipseşte tocmai personalul calificat” Angela Lupşa
„La firme lipseşte tocmai personalul calificat” Angela Lupşa
Arhitecţii OAR Bihor încheie de un euro-proiect derulat alături de specialişti în restaurări din Franţa şi Italia.

Joi, de la ora 16, Hotelul Elite va găzdui conferinţa de final a proiectului HERISPHERA – Excellence & Initiative in Vet, cofinanţat de Programul Uniunii Europene prin Ministerul Educaţiei Naţionale ANPCDEFP – Programul Învăţare pe tot parcursul vieţii.

Beneficiarul oficial al proiectului este Asociaţia pentru Cooperare Europeană Synton. Iar parteneri sunt Ordinul Arhitecţilor din Romania (OAR) Filiala Bihor, Asociaţia Ouvrière des Compagnons du devoir du Tour de France şi Heriscape (Italia).

Potrivit managerului de proiect din partea Synton, Crepier Gerard, parteneriatul s-a născut din „necesitatea de a diversifica în termeni de compatibilitate procesul de învăţământ românesc cu cel european în formarea profesioniştilor în restaurarea şi conservarea patrimoniului arhitectural istoric”. Proiectul îşi propune să creeze un centru de excelenţă în Oradea, să implementeze o platformă de învăţare, realizată prin transferul unui model de platformă inovatoare Aquisav.

OAR Bihor în calitate de partener de proiect coordonează programul de formare, iar împreună cu Asociaţia Heriscape editează un manual de restaurare a faţadelor iar alături de „Les Compagnons du devoir” cooperează în crearea şi punerea în aplicare a centrului de excelenţă.

Ce aduce Oradiei?

Întrebată ce aduce concret pentru Oradea acest proiect, Angela Lupşa de la OAR Bihor ne-a răspuns că „benefic pentru Oradea este colaborarea cu partenerii străini care au experienţă în reabilitarea faţadelor”. Angela Lupşa ne mai informează că proiectul a cuprins inclusiv cursuri pentru meseriaşi, pe lângă cel de inventariere şi identificare a problemelor la faţade dedicat specialiştilor. „Deloc neglijabil este şi obtinerea clasificării în COR a meseriei de zugrav restaurator. Fiecare dintre noi, din mai multe domenii, încercăm să aducem informaţii în acest sens, tocmai pentru a le pune în practică la viitoarele proiecte. Ceea ce lipseşte la firmele de construcţii este personalul calificat pe astfel de lucrări”, mai apreciază Angela Lupşa.

Mai notăm că Asociaţia Synton, prin grija orădencei Carmina Popescu şi a asociatului francez Crepier Gerard, a mai lansat în 2010 o colaborare şi cu Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” din Oradea pentru specializarea elevilor în meseria de restaurator.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !