Cum mai razbesc bihorenii prin Parlament

Rozalia Biro, Valeriu Boeriu si Eduard Hellvig
Rozalia Biro, Valeriu Boeriu si Eduard Hellvig
Niciun parlamentar de Bihor nu a ajuns în conducerea celor două camere. Unii s-au ales totuşi, cu nişte funcţii.

 În 2008, Bihorul trimitea în Parlament treisprezece aleşi, după numărul colegiilor uninominale din judeţul nostru. Acum, datorită sistemului electoral, Bihorul trimite în Capitală chiar şaptesprezece parlamentari, cărora li se adaugă alţi trei, bihoreni sau cu legături în Bihor, ajunşi acolo după ce au candidat prin alte părţi: Filip – în Vrancea, Hellvig – în Ilfov şi Bot – în Bucureşti. În ciuda contingentului serios de bihoreni, niciun parlamentar ales în judeţul Bihor nu a reuşit să acceadă în structurile de conducere ale celor două camere. Aceasta după ce parlamentari precum Petru Filip şi Cornel Popa participaseră, în legislaturile trecute, la diriguirea Parlamentului Românei. Acum, Popa nu mai este parlamentar, iar Filip e reprezentantul judeţului Vrancea.

În noua legislatură, există, totuşi, un nou vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor care are legături cu Oradea şi Bihorul, deşi este original din judeţul Sălaj. E vorba despre Eduard Hellvig, fost ministru al Dezvoltării până în urmă cu câteva zile, fost deputat conservator de Bihor până în 2008, iar acum ales deputat în judeţul Ilfov. Şi Petru Filip (PSD) a fost retrogradat. Nu a mai ajuns în Biroul Permanent al Senatului, dar se poate consola cu statutul de preşedinte al comisiei pentru politică externă. Teoretic, Bihorul este bine reprezentat în comisia pentru politică externă, unde preşedinte este Filip, secretar Ioan Sorin Roman, iar ex-ministrul Hellvig este membru,.

 Pe grupuri şi în comisii

Cât despre parlamentarii aleşi în Bihor, se remarcă faptul că senatorul Valeriu Boeriu a fost ales vicelider al grupului parlamentar PNL. Şi Adrian Merka este viceliderul grupului minorităţilor naţionale. De asemenea, deputatul Sonia Drăghici a devenit secretar al grupului politic PSD. Cât despre funcţiile în comisii, Biro Rozalia a devenit preşedinte al comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi. Un alt ales UDMR, deputatul Cseke Attila, e vicepreşedinte al comisiei pentru administraţie publică.

Alţi trei parlamentari bihoreni au devenit secretari în comisiile din care fac parte. E vorba despre senatorul Florian Bodog (PSD), în comisia pentru sănătate, senatorul Cristian Bodea (PNL), în comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii şi deputatul Ioan Sorin Roman (PNL), în comisia pentru politică externă.

 Boloş, out din Guvern

Nu poate fi omis faptul că deputatul PNL Lucia Varga a devenit ministru delegat al Apelor şi Pădurilor. În acelaşi timp, însă, fostul angajat al Primăriri Oradea, Marcel Boloş, nu mai este azi secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, după ce acest minister a fost preluat de Liviu Dragnea de la Eduard Hellvig. Posturile de secretari de stat, respectiv subsecretari de stat în noul Guvern Ponta vor fi împărţite în perioada imediat următoare.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor