Cum să scapi de credit

De M.D.
Reactualizat la:
Cum să scapi de credit
Începând din 13 mai, Legea dării în plată începe să producă efecte. Potrivit acesteia, debitorii cu credite garantate cu imobile pot să le închidă dacă renunţă la acestea în favoarea băncilor.

Pentru a scăpa de credite, clienţii băncilor trebuie să urmeze câţiva paşi şi să dispună de o sumă de bani. Paşii şi procedurile care trebuie urmate, au fost explicate pentru cititorii Jurnalului bihorean de către Ionuţ Verzea, specialist în domeniul creditării. Acesta recomandă debitorilor ca darea în plată să fie ultima opţiune şi să încerce să negocieze cu băncile.

Potrivit legii, pot preda imobilul în schimbul datoriilor persoanele care au luat un împrumut garantat cu ipotecă, fie el imobiliar sau de nevoi personale cu ipotecă, iar imobilul are destinaţia de locuinţă.

Pentru a beneficia de prevederile legii, valoarea maximă a creditului la momentul acordării nu trebuie să fi fost mai mare de 250.000 euro, iar debitorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu obţinerea creditului.

De reţinut că legea se aplică şi celor care se află în stadiu de executare silită, cât şi celor care şi-au pierdut deja imobilul la licitaţie, dar sunt urmăriţi în continuare pentru plata unor diferenţe de bani.

Paşi de urmat

Pentru darea în plată, debitorii au de urmat câţiva paşi şi vor avea, totuşi, de suportat unele costuri privind tranzacţia. Informaţii despre ce are de făcut debitorul pentru a scăpa de credit ne-au fost oferite de Ionuţ Verzea, Retail Division Manager Kiwi Finance.

„În primul rând, debitorul trebuie să se prezinte la un birou notarial, la un cabinet de avocatură sau la un birou de executor judecătoresc. Aici întocmeşte o notificare şi o transmite creditorului, prin care îl informează că a decis să apeleze la Legea privind darea în plată, şi să transmită astfel dreptul de proprietate al imobilului ipotecat în schimbul stingerii datoriei faţă de bancă.

Pentru acest pas, debitorul va trebui să aibă asupra lui documentele de proprietate ale imobilului, contractul de credit şi cel de ipotecă, dar şi valoarea exactă a soldului datoriei, la data emiterii notificării. Costurile pot varia de la un cabinet la altul, însă, în mod normal această notificare va fi taxata de avocaţi sau notari cu sume între 200 şi 400 de lei”, explică Ionuţ Verzea.

Cu cel puţin trei zile înainte de prima zi de convocare la notarul public, toate părţile – debitor şi creditor transmit acestuia informaţiile şi înscrisurile necesare încheierii actului de dare în plată.
„De când creditorul primeşte notificarea, dreptul acestuia de a se îndrepta asupra datornicului se suspendă, atât asupra lui cât şi a eventualilor codebitori şi garanţi ipotecari”, precizează specialistul în creditare.

Banca poate contesta, în maxim zece zile de la primirea notificării, îndeplinirea condiţiilor de dare în plată a imobilului. Dacă instanţa admite definitiv contestaţia, creditorul poate demara proceduri de executare silită asupra debitorului. În cazul în care creditorul nu se conformează dispoziţiilor legale, debitorul poate solicita instanţei în raza căruia îşi are domiciliul, să pronunţe o hotărâre prin care să se constate stingerea obligaţiilor faţă de bancă, născute din contractul de credit garantat cu ipotecă, şi să transmită dreptul de proprietate către creditor.

„În cazul în care părţile se prezintă la notar pentru efectuarea tranzacţiei, debitorul este cel care are de suportat toate costurile aferente tranzacţiei, deloc de neglijat dacă luăm în considerare că pentru o dare în plată a unei datorii de 30.000 euro, debitorul va trebui să achite taxe totale de aproximativ 1.000 euro”, spune Ionuţ Verzea.

Ultima opţiune

Legea şi efectele ei au fost pe larg discutate, existând tabere care susţin beneficiile acestei legi, dar şi cele care le contestă, fiind de părere că numărul celor care vor suferi va fi mai mare decât al beneficiarilor.

„Darea în plată trebuie să fie ultima, şi nicidecum prima opţiune a clientului care vrea să scape de povara ratelor. În primul rând, clienţii trebuie să ia în calcul opţiunea refinanţării creditelor, pentru că astfel pot ajunge la diminuări ale ratelor lunare chiar şi cu 50%, dar îşi păstrează imobilul în proprietate şi rata este mai uşor de achitat.

Dacă refinanţarea nu este posibilă, este recomandată negocierea directă cu banca, unde debitorii pot benficia de reduceri ale soldului, sau a ratelor lunare, rămânând, în continuare, cu imobilul în proprietate şi o rată mai convenabilă. În ultima instanţă, renunţarea la imobil în schimbul stingerii datoriei poate fi o soluţie salvatoarea pentru cei care într-adevăr, nu au nicio posibilitate să mai plătească rata la bancă”, susţine brokerul.

Acesta informează că InfoBroker Oradea a demarat o campanie, prin care li se oferă consultanţă gratuită debitorilor tentaţi să scape de imobilele ipotecate.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !