Cum se circulă în sensul giratoriu

Reactualizat la:
20Comentarii
Cum se circulă în sensul giratoriu
Atunci când trebuie să treacă printr-un sens giratoriu mulți șoferi ignoră legislația rutieră sau nu își mai amintesc regulile de circulație de când au terminat școala de șoferi.

În intersecțiile fără marcaje de preselecție

Conform regulamentului de aplicare a Codului Rutier (OUG 195/2002), în intersecțiile în care nu există marcaje de preselecție, pentru a vira la dreapta vă încadrați pe partea dreaptă (la bordură sau acostament), pentru a vira la stânga vă încadrați pe partea stângă (către ax), iar pentru a merge înainte vă puteți încadra pe oricare dintre ele.

Sensul giratoriu

Se aplică aceleași aspecte precum în intersecțiile în care nu există marcaje de preselecție. Pentru a vira la dreapta vă încadrați pe partea dreaptă (prima bandă). Pentru a vira la stânga sau pentru a vă întoarce vă încadrați pe partea stângă (banda a doua). Pentru a merge înainte vă încadrați pe oricare dintre ele.

Probleme în trafic

Dacă vă încadrați pe banda a doua pentru a merge înainte, la ieșirea din sensul giratoriu trebuie să ieșiti pe prima bandă. Schimbarea benzilor se face cu semnalizare și asigurare.

O altă situație care le dă bătăi de cap șoferilor este în cazul în care cel încadrat pe prima bandă vrea să efectueze viraj la stângă, iar cel încadrat pe banda a doua vrea să meargă înainte. În momentul în care cel de pe banda a doua vrea să iasă din sens se poate produce un accident. În cazul acesta, vinovați pentru accident sunt ambii șoferi. Conducătorul autovehiculului încadrat pe prima bandă este vinovat deoarece regulamentul spune că pentru a vira la stânga, șoferul trebuie să se încadreze pe banda din stânga (banda a doua). Șoferul încadrat pe banda a doua și dorește să meargă înainte este îndreptățit să facă acest lucru, dar trebuie să treacă pe prima bandă pentru a ieși din sens, iar pentru această manevră trebuie să se asigure și să semnalizeze. Astfel, el este vinovat pentru neasigurare la schimbarea benzilor de circulație, relatează profesorul de legislație rutieră Claudiu Zach.

Atenție la turbogirația de la Gojdu

Dacă circuli dinspre Bulevardul Magheru și intri în turbogirație poți să te încadrezi pe una dintre cele patru benzi, în funcție de direcția de deplasare. Două dintre ele duc spre Centru (strada Independenței), iar celelalte două spre Piața Mare și spre Calea Clujului.

Dacă vrei să mergi spre Piața Mare poți să te încadrezi pe oricare dintre cele două benzi, potrivit marcajului, dar dacă mergi spre Calea Clujului trebuie să te încadrezi pe banda din stânga.

În cazul în care te încadrezi te banda din dreapta și faci virajul spre Calea Clujului ești pasibil de amendă.

Amenzi și puncte de penalizare

Nerespectarea regulilor și obligațiilor la schimbarea benzii sau a direcției de mers, în cazul în care nu se produce vreun accident, este sancționată cu 2-3 puncte amendă și 2 puncte penalizare. În cazul în care se produce accident, aceasta este sancționată cu 4-5 puncte amendă și 3 puncte penalizare.

Un punct amendă este 105 de lei.

Atenție pe strada Horea și pe Sucevei

Atât pe strada Horea, cât și pe strada Sucevei la intersecția cu strada Avram Iancu, nu există marcaj pentru două benzi. Polițiștii rutieri avertizează însă că pe aceste străzi sunt două rânduri (benzi nemarcate).

Astfel, dacă circuli pe strada Sucevei și vrei să virezi dreapta pe strada Avram Iancu, te încadrezi pe partea dreaptă, iar dacă vrei să mergi spre Parcul Bălcescu te încadrezi pe partea dinspre axul drumului.20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor